Actualitate

Pericolul de la Termocentrala Mintia

               La două zile după ce au pus lacătul pe Termocentrala Mintia, conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) susţine că se caută soluţii pentru repornirea obiectivului economic. Atunci de ce l-ați închis, domnilor?

 

Un nou grup energetic?

Într-un comunicat, șefii de la CEH spun că echipamentele producătorului de energie electrică, de la care au fost disponibilizaţi toţi angajaţii, nu vor fi tăiate şi valorificate ca fier vechi.”De precizat că, în ciuda informaţiilor alarmiste şi rău-intenţionate vehiculate în diverse medii, SE Deva (n.r.-Termocentrala Mintia) nu va fi tăiată şi vândută la fier vechi, ci, din contră, se doreşte repornirea acesteia, cu ajutorul unui investitor strategic, cu respectarea tuturor cerinţelor de mediu. În urma discuţiilor ferme purtate cu Ministrul Energiei, administratorul judiciar al S. CEH-SA, cel care valorifică activele SE Deva, face demersuri pentru valorificarea integrală a acestora şi nu vânzarea lor la fier vechi. Obiectivul urmărit este ca potenţiali investitori să construiască un grup energetic de minim 800 MW, noua investiţie urmând  să fie deservită chiar de personal din rândul celor disponibilizaţi în baza programului de concedieri colective”, se precizează în comunicat.

 

Comisarii de mediu acoperă neregulile

Dar, ceea ce nu spun șefii CEH este că există un pericol de poluare, din cauză că cei care trebuie să se ocupe cu conservarea instalațiilor termocentralei nu au ajuns la Mintia, potrivit celor spuse de sindicaliști. Mai mult, se pare că reangajările pentru conservare îi vizează pe foștii șefi de la centrală, nicidecum pe specialiștii care pot face ceva aici.

Până una alta, avem o situație dificilă, chiar dacă obiectivul a fost închis. Este vorba de riscul ca substanțe periculoase să ajungă în râul Mureș și să-l polueze. Apoi, la cele trei depozite de zgură, acum pe caniculă, există riscul să se producă nori grei de praf, lucru care s-a mai întâmplat. Agenția pentru Protecția Mediului  (APM) Deva a solicitat conducerii Termocentralei Mintia să întocmească, cu ajutorul unui expert bilanțul de mediu, astfel ca APM Deva să poată stabili termene și obligațiile de mediu, așa cum pșrevede legea. Dar, se pare că legea e respectată doar de unii. Ce face Garda de Mediu Hunedoara în acest caz? Pentru că sindicaliștii au cerut comisarilor de mediu să vină să verifice ce se întâmplă cu conservarea. Nu au fost să verifice, pentru că, nu-i așa?, Garda de Mediu Hunedoara nu vrea să-și facă datoria. Pe cine acoperă în acest caz comisarii de mediu?

Sorina Popa

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura