Pericol de avalanşă în masivele din judeţ

Maximilian Gânju

Turiştii care aleg staţiunile de schi din judeţ sunt în siguranţă în zonele amenajate, pericolul fiind localizat la peste 1800 de metri, în afara domeniilor schiabile, dar şi în zonele de creastă.
Atât în Parâng, Vâlcan ori Retezat, la peste 2000 metri altitudine există risc iminent de producere a avalanşelor. Conform unei avertizări meteorologice, în Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu, riscul de avalanşă e de gradul 4.
„La suprafaţă se găseşte un strat consistent de zăpadă proaspătă în urma cantităţilor însemnate de precipitaţii din ultimele două zile, local de pes­te 40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 60 l/mp. Vântul intens ce a depăşit temporar 80 km/h a spulberat zăpada şi a format numeroase plăci şi a creat multiple troiene în zonele adă­pos­tite. Stratul este instabil în partea superioară, iar la suprafaţă sunt cruste neportante şi plăci de vânt”, se arată în avertizarea salvatorilor montani.
În zona Văii Jiului sunt anunţate noi ninsori în­ce­pând de astăzi-vineri, astfel că stratul de zăpa­dă va creşte considerabil. ”La peste 1800 m, la su­pra­încărcări oricât de mici, dar şi spontan se pot de­clan­şa avalanşe de dimensiuni mici şi medii prin ru­perea plăcilor de vânt sau prin alu­necarea stratului proaspăt peste cel vechi de zăpadă îngheţată, pe pantele suficient de în­clinate. Riscul este mai ridicat în zonele adă­pos­tite cu acumulări mari de ză­padă. Sub 1800 m, stratul are dimensiuni mai re­duse, dar şi aici există riscul declanşării unor ava­lan­şe de dimensiuni mici şi medii, existând zone cu de­pozite mai însemnate de zăpadă, în special pe ver­sanţii sudici”, se mai arată în avertizarea Dis­pe­ce­ratului Naţional Salvamont. Salvatorii le re­comandă turiştilor ama­tori de schi de tură să-şi a­mâne ascensiunile în afara zonelor neamenajate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare