EvenimentFlash

Şeful de post de la Orăştioara de Sus, dus la audieri

Natalia Bumbac

O anchetă răsunătoare care vizează căutătorii de comori din judeţ, având drept complici poliţişti, se află în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Ieri, în acest dosar au avut loc percheziţii pe raza judeţului, 15 persoane fiind duse la audieri, printre acestea, conform unor surse din anchetă, se numără şi Florin Marc, şeful de post de la Orăştioara de Sus.
Mascaţii au descins la primele ore ale dimineţii, la 11 domicilii ale persoanelor suspecte de braconaj arheologic, precum şi la sediile firmelor deţinute de aceştia. Şi casele aflate în proprietatea familiei lui Florin Marc au fost controlate de oamenii legii, precum şi o pensiune din apropierea cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Totodată, poliţiştii au verificat cu detectoare de metale mai multe terenuri despre care localnicii au spus că aparţin poliţistului.
Acuzaţi de acte de corupţie  
Dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul ÎCCJ are ca obiect darea şi luarea de mită. Aceştia au transmis un comunicat în care arată că: „Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2013 – 2017, mai multe persoane din judeţul Hunedoara au derulat activităţi de braconaj arheologic în zona Munţilor Orăştie (zona Sarmizegetusa Regia), fiind sprijiniţi şi protejaţi constant de către lucrători de poliţie din cadrul IPJ Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte care intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informaţii confidenţiale, de natura secretului profesional.” Anchetatorii au mai precizat că în acest fel „căutătorii de comori naţionale” nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă. Mai grav, pentru „protecţia” lor, braconierii au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu diverse bunuri.
S-a îmbogăţit peste noapte     
Şeful de post de la Orăştioara de Sus, Florin Marc, nu ar fi pentru prima dată prins pe picior greşit de autorităţi. Anul trecut, în luna septembrie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a dat un comunicat în care susţinea că poliţistul are o avere de peste 50.000 de euro pe care nu o poate justifica. „ANI a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 278.145 de lei între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţei publice de către Marc Florin Iulian, agent şef principal, şeful Postului de Poliţie din Orăştioara de Sus”, a transmis Agenţia. În acest context, ANI a subliniat că a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru a controla veniturile realizate de poliţist şi pentru a stabili de unde provine surplusul nejustificat din averea lui.
Nu ar fi primul caz în care poliţiştii aunt acuzaţi că îi protejează pe braconierii de comori dacice din judeţ. În trecut, despre un alt şef de post de la Orăştioara de Sus, Alexandru Gogan, dar şi alţi poliţişti, un martor din dosarul „Comorile dacice 3” a afirmat că oamenii legii nu au luat măsuri pentru a-i trage la răspundere pe căutătorii de comori, deşi ştiau care sunt faptele acestora.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura