Peştera Bolii şi alte grote, adãposturi în caz de rãzboi

Doar patru adăposturi în caz de conflict armat sunt pregătite exemplar la Petroşani, toate patru fiind gestionate de Protecţia Civilă, însă acestea nu pot oferi protecţie decât unui număr mic de locuitori. Instituţia nu are nici cadru legal pentru a obliga asociaţiile de locatari să-şi menţină curate şi funcţionale subsolurile blocurilor, locuri ce au fost prevăzute a fi amenajate ca loc de refugiu în caz de necesitate.
Serviciul de Protecţie Civilă aflat în subordinea municipalităţii Petroşani are mai multe soluţii pentru a proteja populaţia în cazul unui război şi nu se bazează doar pe subsolurile de bloc, ori pe adăposturile pe care  le întreţine. Şi de această dată ”codru-i frate cu românul”, iar arealul carspic al regiunii Văii Jiului se dovedeşte salvator. Astfel, Peştera Bolii ori alte peşteri şi grote pot salva mii de vieţi şi din acest motiv sunt incluse într-un plan de apărare a populaţiei. ”Adăposturile în caz de conflict se fac din subsolurile luate în evidenţă, adică vreo 300. Acestea sunt date în folosinţa oamenilor, subsolurile de blocuri şi în caz de ceva, oamenii le eliberează în cel mai scurt timp şi se dotează cu ce trebuie. Sunt nişte planuri care se pun imediat în aplicare”, declară Ioan Bunea, şeful Protecţiei Civile Petroşani.
Cea mai mare problemă este că o parte însemnată a subsolurilor nu pot fi eliberate într-un timp scurt, dat fiind faptul că sunt inundate. Municipalitatea Petroşani nu poate administra şi întreţine aceste subsoluri ca adăposturi din cauza costurilor foarte mari, iar în plus, nici legislaţia nu permite administrarea unui bun privat, cum sunt multe dintre blocurile de locuinţe. Nici nu poate obliga proprietarii să le întreţină corespunzător, tot din lipsa unei reglementări legale pe timp  de pace. În aceste condiţii, salvarea vine de la natură. ”Se face autoevacuare dacă se întâmplă ceva. Avem sistemul acesta cu peşteri, cu dealuri. De exemplu, avem în evidenţă şi tunelurile de la Peştera Bolii, dinspre Băniţa, de la Merişor ori Peştera. Adică tot ce există şi poate adăposti populaţia”, mai spune şeful Protecţiei Civile Petroşani. (M. Gânju)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

8 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

8 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

8 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

8 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

9 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

9 ore ago