EvenimentFlash

Pedepse mai mici în dosarul „Spumă şi Bibanu”

Livia Botici

Ieri, magistraţii de la Tribunalul Argeş le-au dat sentinţele celor 22 de hunedoreni implicaţi în dosarul „Spumă şi Bibanu”, găsiţi vinovaţi pentru mai multe capete de acuzare. Pedepsele date, de această dată, de magistraţi, sunt mai mici decât cele pentru care s-a pronunţat, în urmă cu trei ani, instanţa de la Curtea de Apel din aceeaşi localitate.

Dosar rejudecat

După trei săptămâni de deliberări, judecătorii de la tribunalul piteştean au dat ieri sentinţele în unul dintre cele mai controversate dosare care au existat în judeţul Hunedoara. Dosarul supranumit „Spumă şi Bibanu”, după numele principalilor acuzaţi în această cauză – Lucian Sârbu, zis „Spumă” şi Constantin Bumbaru, zis „Bibanu” –, a ajuns pe rolul acestei instanţe, după ce timp de trei ani, 2004-2007, a fost pe rolul Curţii de Apel Piteşti. La acea vreme, magistraţii au dat o sentinţă, care însă a fost atacată de cei condamnaţi şi desfiinţată prin hotărârea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind trimis, la începutul anului 2008, spre rejudecare către Tribunalul Argeş. Ieri, magistraţii acestei instanţe au hotărât sentinţe mult mai mici pentru cei 22 de hunedoreni acuzaţi de constituire de grup organizat, şantaj, proxenetism, prostituţie, ultraj contra bunelor moravuri, violare de domiciliu, distrugere, vătămare corporală, sustragere de înscrisuri, înşelăciune şi jocuri de noroc.

Maximum – 7 ani şi 2 luni

Dacă în urma sentinţei din anul 2007, cea mai mare pedeapsă a fost de 11 ani de închisoare, în urma hotărârii de ieri, cea mai lungă perioadă de încarcerare este de 7 ani şi 2 luni, pentru Bogdănel Cristian Niţu, care mai avea o restanţă de executat, de 8 luni de închisoare, dintr-o altă cauză de la Tribunalul Braşov. Constantin Bumbaru, Lucian Sârbu, Ovidiu Ioiescu, Marius Brelian, Adrian Dubar şi Cristian Lechinţan au fost condamnaţi acum, la 6 ani de temniţă. În anul 2007, Constantin Bumbaru primise o pedeapsă de 9 ani, Lucian Sârbu – 8 ani şi 6 luni, Ovidiu Ioiescu – 11 ani, Marius Brelian – 11 ani, Adrian Dubar – 10 ani şi 6 luni, iar Cristian Lechinţan – 9 ani de închisoare. În urma deciziei de ieri, Adrian Hărăstăşan a fost condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare. Fostul şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, a primti de data asta o pedeapsă de 5 ani de închisoare, la fel ca şi Emilian Igna, Vasile Precup, Ioan Pasc, Paulina Raţ, Schram Germaine, Marian Diaconu şi Cătălin Hăncilă, iar Cosmin Muntean şi Florin Podea au de ispăşit o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni. Victor Surlaşiu a fost condamnat la 4 ani, iar Marius Mihalcea a primit tot 4 ani de temniţă. Singurii care au scăpat de gratiile celulei sunt Florin Moraru şi Bogdan Suciu, primul primind un an de închisoare cu suspendare, iar celălalt 3 ani, tot cu suspendare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile, la Curtea de Apel Piteşti.

One thought on “Pedepse mai mici în dosarul „Spumă şi Bibanu”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura