Politica si administratie

„Pe când Bacalaureatul pe WhatsApp?”

Sistemul de învăţământ din România este, fără îndoială, câmpul de experimente nefericite ale celor mai incompetenţi miniştri pe care i-a dat vreodată România. Nu ştiu ce blestem este pe fotoliul acela de ministru de la educaţie, însă, cu foarte rare excepţii, ori de câte ori s-a schimbat guvernul sau s-a remaniat ministrul, demnitarul numit nu a făcut cinste scaunului pe care a stat cândva Spiru Haret. Ba, mai mult decât atât, a adus cu el şi idei care mai de care mai trăsnite. Educaţia românească, dacă ar fi bine făcută, ar putea fi punctul esenţial de sprijin pentru reviriment economic, social, civic etc. În loc de asta, educaţia a ajuns acum într-o fundătură greu de imaginat!
Au trecut şapte ani de când a ieşit la iveală minciuna bacalaureatelor promovate de toţi elevii cu note uriaşe, iar în faţa unei asemenea provocări, guvernele nu au ştiut decât să contabilizeze sute de mii de tineri pierduţi din piaţa muncii, incapabili de a se adapta folosind „zestrea” dobândită în sistemul educaţional, fără speranţe de un viitor mai bun. „Las’ că avem nevoie de bucătari şi coafeze”, spunea, în băşcălie, un fost preşedinte de ţară, care pare că n-a ştiut niciodată că inclusiv bucătarii, coafezele, la fel ca toţi tinerii doritori să deprindă o meserie, au nevoie de un sistem coerent de formare profesională. Acest sistem se află acum în anevoioasă reconstrucţie, după ce a fost demolat timp de 10 ani, de către un ministru PSD de tristă amintire. Nici faptul că statele dezvoltate se bazează pe munca unor tineri superior calificaţi: pe ingineri, medici, cercetători, iar România s-ar putea comporta în consecinţă, n-a părut a fi interesant pentru acelaşi preşedinte de ţară. El i-a sfătuit, cât se poate de clar şi de explicit, pe tinerii români superior calificaţi, să folosească libertatea de circulaţie şi să emigreze. I-a ieşit! Patru milioane de români, între cei mai harnici, mulţi dintre ei superior calificaţi, fac dezvoltare în alte ţări UE, în timp ce România le duce dorul!
Au trecut, de asemenea, peste şase ani de la celebrul apelativ ”dottore” şi, cu toate acestea, asupra celei mai prestigioase diplome care se poate obţine în învăţământul superior cotinuă să planeze suspiciuni nedrepte, doar pentru că unii politicieni au aşteptat diplomele acasă, în cutia poştală, prin curier, neştiind nici măcar la ce universitate au fost înscrişi.
În doi ani de când PSD-ALDE a preluat guvernarea, am avut patru miniştri, dintre care ultimul este doar interimar, pentru că Cex-ul PSD nu şi-a găsit timp să numească o persoană responsabilă. Dacă amnistia şi graţierea figurau între atribuţiile lui, cu siguranţă Ministerul Educaţiei avea deja ministru! Totuşi, această profundă instabilitate guvernamentală nu a împiedicat măsurile proaste să apară. Hotărâri sau ordine de ministru, pe care nimeni nu şi le-a asumat, au prevăzut, spre exemplu, disponibilizarea a peste 4.300 de dascăli, ca să se facă economii la buget. Tentativa de modificare a regulilor pentru evaluările naţionale, inclusiv bacalaureat, prin creşterea ponderii întrebărilor de tip grilă, a pus bomboana pe colivă!
Auzind o asemenea trăsnaie, îţi vine să crezi că destinele educaţiei au încăput pe mâinile unui poliţist de la rutieră, obişnuit cu testele grilă, care şi-au dovedit ineficienţa, chiar şi pentru testarea viitorilor şoferi. Din păcate, nu este decât o măsură din lungul şir al cosmetizării unor probleme grave din societatea românească, căci ori de câte ori PSD s-a aflat la guvernare, nu a găsit soluţii la probleme, nici măcar la cele strategice, ascunzând gunoiul sub covor pentru a-i înşela pe oameni că au rezolvat-o şi p-asta!
Este bine că, până la urmă, ministrul interimar a retras prostia extinderii testelor grilă la bacalaureat sub presiunea elevilor, părinţilor şi a opoziţiei. Prin această spoială de soluţie, PSD dorea să-i păcălească pe români că elevii iau note mai mari şi că problemele şcolii româneşti s-au rezolvat. Dar cum „năravul din fire n-are lecuire“ sunt sigură că PSD nu va renunţa la diversiune! Nu renunţă niciodată!
Câtă vreme educaţia este în mâinile PSD, un partid care profită electoral de lipsa de educaţie, de informaţie corectă şi completă, de starea de dependenţă economică a unor analfabeţi funcţionali, incapabili să-şi asigure traiul prin ei înşişi, de mari grupuri de români transformaţi în asistaţi sociali, va trebui să fim atenţi!
Ignorând faptul că educaţia temeinic făcută ne poate salva ca indivizi şi ca societate, pentru a se menţine la putere, PSD ar fi capabil să legifereze, invocând, spre-o pildă, digitalizarea, până şi propunerea ca Bacalaureatul să se poată susţine pe WhatsApp!

Eleonora-Carmen HĂRĂU, senator PNL

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura