Categories: Actualitate

Pauză de respiraţie

Volodia Macovei

Ia să-i mai lăsăm în brusturele lor pe politicieni, că ni se acresc sufletele, şi să vorbim şi despre cultură, despre deschidere, despre învăţătura de carte, despre şansa de a deveni mai limpezi şi mai înzestraţi la minte.

Mai multe evenimente deosebite se anunţă în zilele următoare, mai toate  legate de cultură. Ele nu ar trebui să fie ratate, poate mai scuturăm din praful cotidianului. Un prim eveniment este Salonul Hunedorean al Cărţii, aflat, iată, la a XIV-a ediţie. Ce poate fi mai potrivit, decât un popas de câteva zile, între 10 şi 13 octombrie, printre cărţi, departe de ecranele TV şi monitoarele calculatoarelor. Se anunţă o participare importantă, cu marfă pe toate gusturile.
Un alt eveniment special e concertul extraordinar al violoncelistului Răzvan Suma, „Vă place… Brahms?”, duminică, 13 octombrie, la muzeul din Deva, un concert care aduce muzică de calitate din vremea în care se compunea muzică adevărată.
În 15 octombrie, la Casa de Cultură din Hunedoara, vine teatru în serial: „Mă mut la… tata?”, iar spectacolul nu poate fi decât reuşit, fiind creat mai ales pentru destindere, iar numele regizorului Gelu Colceag pe afiş e semn bun.
Evident, într-o pauză de respiraţie, nu e rău să treceţi pe la muzeul devean şi să admiraţi tablourile din expoziţia de artă vizuală intitulată „Incursiuni peisagistice”.
Dar nu numai evenimentele punctuale ne fac să respirăm mai uşuraţi, ci şi din acelea de pornire, care pot trezi pasiuni ce te pot lega pe viaţă. Aş îndrăzni să notez între acestea deschiderea, începând cu data de 15 octombrie, în Hunedoara, la Colegiul Traian Lalescu, la Colegiul Iancu de Hunedoara şi la Biblioteca Municipală, celor trei clase de predare a limbii chineze, care vor fi condimentate cu noţiuni legate de tradiţii şi artă chineză. Cultura chineză a fost mereu fascinantă, iar limba chineză a fost considerată, mai mereu, de către europeni, ceva anevoie de învăţat. Dar tocmai îmbinarea asta între cultură orientală şi o limbă cu totul diferită ar putea fi scânteia care să trezească interesul celor pentru care învăţatul rămâne o ocupaţie sănătoasă.
Din câte am înţeles, la cursurile acestea pot participa şi adulţi puşi pe fapte culturale mari. În concluzie, cum ar spune chinezul: „Îţi spusăi adevărul aşa acum este, de-ţi place ori nu”.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

2 ore ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

2 ore ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

2 ore ago

Protest AUR la Deva

Câteva sute de membri şi sim­pa­tizanţi ai Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), filiala ju­de­ţeană…

2 ore ago

Vața de Jos: Investiții cât pentru 10 comune, la un loc

Magdalena Șerban Cu proiecte care însumate depă­șesc 27 de milioane de euro, bani câștigați prin…

2 ore ago