Categories: Comunitate

Parcul Naţional Retezat are de şapte ori mai puţini rangeri decât ar fi necesar

Natalia Bumbac

Parcul Naţional Retezat (PNR) ar trebui să aibă de şapte ori mai mulţi rangeri, decât are în prezent, conform unui comunicat al Asociaţiei Rangerilor din România (ARR).
Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii – International Union for Conservation of Nature (IUCN) a votat o moţiune prin care cere statelor membre să angajeze în ariile protejate publice câte un ranger la o suprafaţă de arie protejată de cinci kilometri pătraţi. Iar, în PNR, cu o suprafaţă de peste 381 de kilometri pătraţi, sunt doar 11 rangeri. Trebuie menţionat că IUCN este cea mai importantă organizaţie de conservare a naturii la nivel mondial.
„Pentru aria protejată a PNR ar fi nevoie de 76 de rangeri, conform moţiunii IUCN, în prezent fiind doar 11 rangeri care activează aici. Aceştia sunt angajaţi ai Administraţiei PNR, aflat în administrarea Romsilva. Există o Hotărâre de Guvern care prevede ca pentru aria naturală protejată din Retezat să fie angajaţi 11 rangeri, angajări suplimentare nefiind posibile. Or, nu poţi face protecţie cu o mână de rangeri, poate dacă ar fi în teren 24 din 24”, a afirmat Florina Crişan, reprezentantul Asociaţiei Rangerilor din România (ARR). Spre deosebire de alte ţări, majoritatea covârşitoare a parcurilor naţionale şi naturale din România nu primesc nici un fel de susţinere financiară de la bugetul de stat, susţin cei de la ARR.
Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, de la înfiinţarea sa în 1948, a strâns în jurul său 83 de state, 108 agenţii guvernamentale, 766 ONG-uri şi circa 10.000 de experţi şi oameni de ştiinţă din ţările întregii lumi.
Asociaţia Rangerilor din România este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, al cărei scop este conservarea şi protejarea capitalului natural al României, în cadrul reţelei de arii protejate. Asociaţia a fost înfiinţată în 1996, la iniţiativa mai multor ONG-uri, preocupate de protejarea patrimoniului natural.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago