Actualitate

Parchetul General, complice la distrugerea CEH?

Natalia Bumbac

Preşedintele Sindicatului ”Noroc Bun” de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), Adrian Jurca, se arată contrariat de faptul că procurorii au încheiat protocol cu un ONG care militează pentru închiderea termocentralelor Mintia şi Paroşeni. În schimb, nu au fost niciodată interesaţi de hoţiile petrecute la această firmă de stat. Nu au deschis anchete şi nimeni nu a fost tras la răspundere.

”Datorii de miliarde de euro”
”Acum vă este clar de ce nimeni nu s-a autosesizat sau nu a anchetat distrugerea CEH şi implicit a Sistemului Energetic Naţional? Parchetul General al României are protocol cu Greenpeace! Câte parchete generale ale ţărilor europene mai au asemenea protocoale? Când îmi spunea cineva din justiţie că securitatea promovează la conducerea CEH oameni care au ca scop distrugerea sistemului şi că nimeni nu va fi tras la răspundere vreodată am crezut că este o glumă. Dar iată că nu a fost o glumă”, a scris Adrian Jurca pe pagina sa de Facebook. Preşedintele Sindicatului ”Noroc Bun” a mai arătat că pe vremea când Compania de Stat a Huilei avea datorii de un miliard de euro, nimeni nu a anchetat provenienţa lor. Acum, CEH are datorii de peste un miliard de euro. ”Ce firmă din România îşi permite să dea astfel de tunuri?”, se întreabă Adrian Jurca. În opinia sa, dacă justiţia funcţiona, nu se ajungea în această situaţie.

”Campania continuă”
Greenpeace România apare printre alţi zeci de semnatari de protocoale de colaborare cu Parchetul General, pe o listă făcută publică de acesta din urmă. Conform celor de la evz.ro, ong-ştii s-au angajat să le dea procurorilor toate informaţiile obţinute în cadrul activităţii de pe teren a activiştilor pentru mediu. În schimb, Parchetul General s-a angajat să furnizeze informaţii publice menite să ajute Greenpeace să realizeze tot felul de studii.
Alin Tănase, coordonatorul campaniei de energie derulate de Greenpeace România, ne-a explicat că protocolul semnat cu Parchetul General nu viza domeniul energiei. ”În acel acord nu era vorba despre campania pe energie, ci doar de partea de păduri, în care noi îi ajutam (n.r.-pe procurori) să depisteze tăierile ilegale”, a declarat Alin Tănase. În ceea ce priveşte campania susţinută pe tema închiderii celor două termocentrale din judeţ, acesta a spus că va continua cu acţiuni de informare a oamenilor despre riscurile poluării. Totodată, Greenpeace, în calitate de intervenient, este parte în procesul în care Termocentrala Paroşeni a contestat o amendă dată de Garda de Mediu, pentru că funcţionează în lipsa unor autorizaţii de mediu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

19 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

19 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

19 ore ago