Sport

Paralelele, şansã olimpicã a Devei

Gimnastele Amelia Racea (foto) şi Raluca Haidu, de la CNS Cetate Deva, pot ajunge la Jocurile Olimpice, graţie paralelelor inegale, aparatul slab al actualei generaţii a echipei României.

Oportunitate sau blestem

Marea problemă a echipei de gimnastică a României la ultimele competiţii majore a fost reprezentată de notele modeste obţinute la paralele. Strategia gândită de antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Belu, pentru a „vindeca buba”, a trecut printr-un lung şir de căutări şi soluţii.
La concursul bilateral cu Franţa, ultimul înaintea Campionatelor Europene din Belgia, programate între 10-13 mai, la paralele, au evoluat doar patru dintre cele şapte componente ale lotului. Amelia Racea a intrat în competiţia pe echipe doar la paralele, aparatul slab al tricolorelor, şi a avut cea mai mică notă a româncelor, 12.850 (5,600 grad de dificultate + 7,250 la execuţie). Deveanca a fost depăşită de Larisa Iordache (14.600) şi de Diana Bulimar (13.550). În schimb, Raluca Haidu a concurat la individual compus doar la paralele, obţinând nota 14.000 (5,600+ 8,400), a doua ca valoare a delegaţiei noastre la acest aparat. Concluzia este că tehnicienii României văd în cele două gimnaste de la Cetate, posibile soluţii la acest aparat problematic al echipei, de care va depinde în mare măsură rezultatul de la Jocurile Olimpice. Prin urmare, paralele sunt o oportunitate pentru Racea şi Haidu de a merge la Olimpiadă, dar pot deveni şi un blestem, dacă se va ajunge în situaţia în care notele de la acest aparat să provoace pierderea medaliei olimpice la echipe. Până atunci, mai este însă timp şi, poate, Europenele din Belgia vor aduce îmbunătăţiri ale exerciţiilor devencelor.

În cărţi şi la individual compus

Amelia Racea a evoluat şi în concursul la individual compus şi a ocupat locul cinci, cu 54.850 puncte, după Larisa Iordache (60.150 p.) şi Sandra Izbaşa (56.600 p.), care au fost pe primele două poziţii, franţuzoaica Anne Kuhm şi a treia româncă, Diana Chelaru (55 puncte). Racea are însă un potenţial mai bun, o dovadă interesantă fiind faptul că a devenit campioană europeană la bârnă în 2011, deşi nu se calificase în finală şi a intrat în  locul unei alte românce, care s-a accidentat.
România, cu 175.200 puncte, s-a impus clar în disputa cu Franţa (165.550 puncte), desfăşurată sâmbătă, la Cholet. Pe lângă Iordache, din echipa noastră s-au mai remarcat Sandra Izbaşa, cu un total de 58.800 puncte la individual compus şi Cătălina Ponor, cu note excelente la bârnă (15.550) şi sărituri (14.900). (C. Marinuţ)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura