ComunitateFlash

Palatele romilor, lovite de criza financiară

Carmen Cosman

Criza financiară a lovit şi în romii care şi-au ridicat palate cu turnuleţe în zona Hăşdat din municipiul Hunedoara. Unii nu mai au suficienţi bani să termine impozantele construcţii, care au costat sute de mii de euro, iar alţii nu le mai pot încălzi şi se adăpostesc toţi într-o cameră.

Turnuleţe în construcţie
În cartierul Hăşdat, din Hunedoara, în ultimii ani au apărut zeci de palate cu turnuleţe, care de care mai viu colorate. Cei mai mulţi dintre proprietarii lor au muncit în străinătate ca să ridice măreţele construcţii, dar criza i-a ajuns din urmă şi pe ei. Multe dintre case nu sunt finalizate şi nici nu se va întâmpla prea curând acest lucru, chiar dacă pe ici, pe colo, încă se mai lucrează. Este şi cazul lui Chivec Lendini, care intenţionează să plece din nou „afară“ împreună cu cei cinci copii, unde spune că nu se resimte criza aşa de tare. „Foarte mult m-a afectat criza. Am umblat din 91 în Europa, eram vai şi amar, cu copii după mine, dar acum, merge foarte greu aici în ţară. Totul este mai scump. De vreo trei luni, m-am întors din Anglia, dar cred că plec înapoi. Acolo am salariu de vreo 800 de lire la lună. Lucrez ca ajutor de mecanic auto. Aici, nu am nici cu ce să-mi încălzesc casa. La iarnă, cred că plec înapoi cu toată familia, am copiii la şcoală acolo”. Numai terenul pentru casă spune că a costat 120.000 de euro, iar cu tot cu construcţie, valoarea investiţiei a fost de 250.000 de euro. Bărbatul se gândeşte că a făcut o greşeală când şi-a ridicat palatul în  Hunedoara, pentru că putea cu aceiaşi bani să-şi achiziţioneze o proprietate în Anglia. Lângă el, un alt rom încearcă să ridice de 17 ani o casă. A plecat în Irlanda, să-şi trateze copilul, care are o afecţiune la inimă şi acolo a rămas, după ce a primit azil în străinătate. Tot de 17 ani s-a apucat de construcţie, dar nici măcar nu a reuşit să o tencuiască.

Nu au cerut ajutoare de la primărie
Şi nu sunt singurele cazuri. De fapt, în Hăşdat sunt cel puţin 10 castele cu turnuleţe, pe care proprietarii lor nu au mai reuşit să le finalizeze, chiar dacă spun că lucrează „afară“. Unul s-a aciuat în Dusseldorf, iar în proprietatea din Hăşdat a investit cel puţin două miliarde de lei vechi. Nu locuieşte încă nimeni în imensa vilă. Ar fi şi greu de încălzit toate camerele pe care a ţinut să şi le ridice.
Totuşi, nici unul dintre romii proprietari ai imenselor căsoaie nu a solicitat până acum ajutor de încălzire de la primărie şi nici ajutoare sociale. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Hunedoara au precizat că au câteva cereri de ajutor social, depuse de oameni care trăiesc în această zonă, dar care sunt cu adevărat săraci. În schimb, nu au nici o cerere pentru ajutor de încălzire şi oricum, ar fi greu de obţinut, pentru că sunt stabilite condiţii foarte stricte. Aşa că, mai mult ca sigur, mulţi dintre rrmii din palatele cu turnuleţe vor lua din nou calea străinătăţii.

One thought on “Palatele romilor, lovite de criza financiară

  • Stiu ca in zona,inainte de 1989,era amplasata o unitate speciala de rachete.Acum de cite ori trec pe-acolo si privirea mi se opreste asupra”vilei lu’ Tarzan”(!?) si a celorlalte „exotice” constructii,ma intreb cum au ajuns „arhitectii” sa intre in posesia suprafetelor construite si a autorizatiilor de constructie (care poate exista sau nu).Hunedorenii ar fi putut fi beneficiarii oricarui alt tip de investitie aici,pe un teren excelent amplasat,in intimpinarea turistilor curiosi sa viziteze unul din vestigiile istorice de notorietate in apusul european.Si cind spun orice,ma gindesc de la o ferma etalon,gradina botanica,pina,de ce nu,la un centru de recreere cultural-sportiva.Acum nu le mai ramine edililor hunedoreni decit sa amplaseze la accesul din Calan sau Silvas table de avertisment,de genul: „Pentru a pastra amintiri frumoase din calatoria dumneavoastra la Castelul Corvinilor nu va recomandam accesul pe acest traseu !”Ar fi interesant un punct de vedere al administratiei hunedorene asupra aspectului „cartii ei de vizita” si a unei eventuale reparatii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura