Categories: Actualitate

„Pãdurea spânzuraþilor” se va juca în premierã naþionalã la Teatrul de Artã din Deva

Natalia Bumbac

După o stagiune încheiată cu realizări de excepţie şi după organizarea, fără cusur, a celui mai important eveniment cultural din judeţ – „Hunedoara lirică”, Teatrul de Artă din Deva (TAD) pregăteşte noi reprezentaţii. Directorul teatrului devean, Mihai Panaitescu (foto), ne-a dezvăluit câteva date despre planurile pentru stagiunea 2017 – 2018, care par a fi şi mai ambiţioase decât creaţiile de până acum. La finalul lunii septembrie va avea loc primul spectacol al stagiunii, care va fi urmat de o pleiadă de spectacole, cu artişti şi regizori consacraţi.

Dedicat centenarului Marii Uniri
Totuşi, inima stagiunii va fi piesa „Pădurea spânzuraţilor”, o adaptare a romanului lui Liviu Rebreanu. Alegerea direcţiunii TAD de a monta acest spectacol nu este deloc întâmplătoare, piesa fiind dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, ne-a explicat Mihai Panaitescu. „Încercăm în stagiunea care vine să aducem actori şi regizori importanţi ai scenei româneşti la Deva. Probabil, vom începe cu montarea piesei «Pădurea spânzuraţilor». Am ales acest text, o capodoperă a Literaturii româneşti, pentru că anul viitor aniversăm 100 de ani de la Marea Unire. Iar, toată acţiunea acestui roman, adaptat scenic de către profesorul universitar dr. Marius Oltean, se întâmplă înaintea Marii Uniri şi pregăteşte, de fapt, Marea Unire”, a subliniat Mihai Panaitescu. Directorul TAD a mai arătat că va încerca să joace piesa „Pădurea Spânzuraţilor” în toate localităţile din judeţ, acolo unde va fi posibil, dar şi în cât mai multe teatre din ţară şi chiar din Disaporă, unde sunt comunităţi reprezentative de români. Spectacolul va fi montat în premieră naţională, iar conducerea instituţiei speră să ajungă la sufletul spectatorilor.
Într-un alt registru, la TAD, în continuare, vor fi jucate şi montate piese după texte de autori celebri, iar unul dintre autorii vizaţi va fi W. Shakespeare. De altfel, primul spectacol care se va juca pe 27 septembrie pe scena de la Deva, în deschiderea stagiunii, va fi „Othello”, o producţie a Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte, sub semnătura regizorului armean Suren Shahverdian. Tot în lunile din această toamnă, pe scena teatrului devean se vor juca piesele: „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, o adaptare a regizorului prof. univ. dr. Marius Oltean; „Bitterness”, regia Denisa Vlad, de la Teatrul Independent Oradea; „Fata fără zestre”, de A. Ostrovski, o producţie a TAD şi comedia „Bani din cer”, regia Daniel Vulcu.

Ultimul eveniment al stagiunii
La final, Mihai Panaitescu a precizat că, oficial, stagiunea 2016 – 2017 se va încheia în august cu „Stradivarius Music Night”, eveniment care se va desfăşura la Castelul Corvinilor, sub coordonarea TAD. Astfel, iubitorii muzicii clasice sunt aşteptaţi între 30 august şi 1 septembrie, începând cu ora 20.30, la cele trei seri de concerte. Protagonistul principal al spectacolelor va fi celebrul viorist Răzvan Stoica, acela care va da glas unuia dintre cele mai rare instrumente muzicale din lume – o vioară Stradivarius. Biletele pentru aceste spectacole se găsesc la casieria TAD.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Un alt director care spala banii cu aceasi regizor care au furat banii din tetarul devean! Olteanu si Ranin plus PAnaitescu = mafie culturala.....Panaitescu marinarule ai grija ca vine curtea de conturi peste tine si te ingroapa! RUsine ! Rusine! Rusine!

  • Pacat ca nu reluati toate spectacolele facute de dl regizor Constantin Podu, erau foarte bune! Mult peste ce am vazut la Deva facut de dl Oltean!!! Sper sa nu fie asa cum zice lumea ca se aduc regizor slabi care fura bani din institutie(desi dupa ce am vazut spectacolele facute de regizorul Oltean unde lumea iesea din sala de teatru,sincer nu inteleg ce mai cauta la Deva,SINCER!).
    Sper sa aveti minte sa faceti arta si nu circ! Sper!

  • Dl regizor Constantin Podu a fost cel mai bun regizor din Teatrul de Arta, a montat multe spectacole si toate au fost reusite, toate! Asta inseamna sa ai valoare mare si dansul avea.....Panaitescu, Olteanu sunt cu mult sub dl Constantin Podu, mult de tot! Cu siguranta se vor fura bani, sper sa se sesizeze consiliul judetean!

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

14 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

14 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

14 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

14 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

14 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

14 ore ago