Actualitate

Orașul Rotund din Bagdad, capitala ridicată ca un omagiu adus geometriei

Orașul Bagdad a fost fondat în secolul al VIII-lea, cu rolul de ca­pitală a Califatului Abbasid, de către califul al-Mansur. Califatul tocmai îi învinsese pe omeiazi, iar al-Mansur dorea să aibă propria capitală de unde să conducă.

 

Diametrul de 2 kilometri

A ales un loc situat la aproximativ 30 de kilometri nord de capitala sa­sanidă Ctesifon, de-a lungul ma­lu­rilor Tigrului, și a început să în­tocmeas­că planurile de proiectare și construcție. Mansur dorea ca Bagdadul să fie orașul perfect, ca­pitala imperiului islamic sub abba­sizi. În acest scop, a adus mii de ar­hitecți, ingineri, topografi, tâmplari, fierari și peste o sută de mii de muncitori din tot imperiul. A con­sul­tat astrologii și, conform sfaturilor acestora, a pus prima cărămidă ceremonială la 30 iulie 762. Orașul inițial a fost proiectat sub forma unui cerc cu diametrul de doi kilo­metri. Cercul era un omagiu adus de calif învățăturilor despre geo­me­trie ale lui Euclid, pe care îl studiase și îl admirase. În centrul orașului se aflau cele mai frumoase două clă­diri din oraș: Marea Moschee și re­șe­dința califului, Palatul Poarta de Aur.

 

Protejată de un zid

În jurul palatului și al moscheii se aflau o esplanadă și o clădire pe ma­lul apei, în care doar califul avea voie să călărească pe cal. La marginea acestei imense incinte se aflau palatele copiilor califului, locuințele personalului regal și ale servitorilor, bucătăriile califului, cazărmile pen­tru garda călare și alte birouri de stat. Această zonă centrală era pro­tejată de un zid interior. Locuințele și clădirile comerciale erau con­cen­trate într-un inel între zidul exterior al orașului și al doilea zid rotund for­tificat. Zidul exterior avea înălțimea de 30 de metri și grosimea de 44 de metri la bază. Era încununat de creneluri și flancat de bastioane și era înconjurat de un șanț adânc.

Patru porți

Orașul era împărțit în patru car­tiere prin două străzi care se inter­sectau perpendicular, de la un capăt la altul al zidului perimetral exterior și care se terminau la patru porți. Fiecare dintre cele patru porți era îndreptată spre un oraș diferit – Basra, Kufa, Khurasan și Damasc – și purta numele respectiv. Porțile se deschideau către o stradă cu ar­cade care se întindea în jurul inelului exterior locuit. Din nefericire, nimic din acest splendid oraș nu s-a păs­trat până în zilele noastre.

 

Demolate

Ultimele urme ale Orașului Ro­tund al lui al-Mansur au fost de­mo­late la începutul anilor 1870, când Midhat Pașa a devenit guvernatorul otoman al Bagdadului, potrivit The Guardian. Chiar dacă Midhat Pașa nu a fost interesat de conservarea istoriei, marile reforme pe care le-a introdus pentru Bagdad și Irak în ge­neral au transformat în bine fața ora­­­șului. A construit nenumărate școli și institute educaționale, o pre­mieră în Bagdad, precum și spitale, grânare, parcuri publice, un sistem de alimentare cu apă, drumuri și poduri. A introdus reforme funciare și legi fiscale și a încurajat triburile nomade să se stabilească și să prac­tice agricultura. Cei trei ani pe care Midhat Pașa i-a petrecut ca gu­ver­na­tor au fost cei mai impor­tanți ani din istoria modernă a Bagdadului.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

9 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

9 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

9 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

9 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

9 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

9 ore ago