Orăștie: Cetățenii, invitați să se implice în actul administrativ

Magdalena Șerban

Organizarea bugetului conform nevoilor cetățenilor este un proces al cărui succes ține foarte mult de gradul de cunoaștere a comunității, dar și de anticipare a evoluției cerințelor, în timp. Astfel, implicarea civică directă poate aduce soluții optime pentru actul administrativ, dar și idei. Orăștienii au acum la dispoziție o plat­formă tehnică de­dicată, tocmai pentru ca proiectele lor să poată fi încărcate, dez­bătute și apoi votate pentru imple­men­tare.

Front comun
„Inițiativa de bugetare participativă pe care o propunem cetățenilor urbei are ca principal scop implicarea lor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea mo­da­lității optime de cheltuire a unei părți din bu­ge­tul local. Procesul pre­su­pune asumarea de către aceștia a unui rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității din care fac parte. Așa că, dragi concitadini, puteți veni cu idei până în data de 30 aprilie 2022. Toate pro­punerile dumneavoastră tre­buie încărcate pe site-ul special creat în acest sens, la adresa: http://servicii.orastie.info.ro/…/ por­tal+bugetare…, de pe pagina web a pri­mă­riei. Din 1 până în 15 mai este perioada de eva­luare a acestor idei și, dacă este necesar, cla­rificarea unor aspecte legate de pro­punerile dumneavoastră. Apoi, în 16 mai, vor fi afișate lis­tele finale cu proiecte eligi­bile care pot fi votate, precum și lista pro­iectelor respin­se. Între 16 și 31 mai 2022 este intervalul de timp în care dumneavoas­tră, cetățenii ora­șului, veți vota proiectele eligibile. Pot participa la pro­cesul de bu­ge­tare participativă persoane fizice sau juri­dice, cetățenii români sau străini care locu­iesc, muncesc sau studiază în mu­ni­cipiul Orăștie și au vârsta de minimum 18 ani. De asemenea, pot înainta propuneri de pro­iecte persoane juridice – asociațiile, fun­da­ți­i­le, ONG-urile și societățile comerciale cu sediul social în municipiul Orăștie. Fiecare proiect declarat câştigător are alocată o sumă maximă de 15.000 de lei pentru im­ple­mentare. Vă aș­teptăm ca împreună să facem pași importanți în domeniul inves­tițional și nu numai „, a fost îndemnul lansat de primarul din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan (foto).

Trebuie să se știe că…
…în ce privește ideile propuse, ele trebuie să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes general (de natura investițiilor, a reparațiilor, a amenajărilor urbane, a do­tă­rilor cu mobilier urban sau similare), să aibă un obiectiv care să se încadreze în aria de com­petență a Primăriei Municipiului Orăștie și care vizează un spațiu public, să nu intre în aria altor programe ale Municipiului Orăștie (exem­plu: finanțări pentru ONG-uri sau alte structuri, finanțări de adunări publice sub formă de festivaluri, evenimente, târguri, etc), să nu fie contrare sau incompatibile cu proiecte aflate în derulare sau integrate în strate­giile viitoare ale municipalității, să nu aibă un caracter po­litic, publicitar, comercial sau etnic, să nu ne­ce­site cheltuieli majore de funcționare (între­ți­nere, plata unor drepturi de autor, etc), să fie definite cât mai clar și să se încadreze în bu­getul maxim alocat fiecărui proiect.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Onoare și responsabilitate vei avea atunci când vei face o lege pentru a ajuta la vindecarea rănilor deschise a victimelor torturii pentru a trăi decent și cu demnitate în societate .

Recent Posts

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

43 de minute ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

17 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

17 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

17 ore ago