Oamenii din Certeju de Sus îşi pun toate speranţele în Deva Gold

04 campian-petru-primar-certej6Oana Mihnea

Nu este un secret pentru nimeni că locuitorii din Certeju de Sus, mai cu seamă, dar şi cei din localităţile învecinate, îşi pun toate speranţele în investiţia derulată de societatea Deva Gold. Din cauza greutăţilor cu care se confruntă zi de zi, aceştia îşi doresc să poată munci şi să nu mai fie nevoiţi să plece în oraşele mai mari, sau chiar peste graniţă. Primarul comunei este zilnic asaltat cu întrebări şi cereri de angajare, venite din partea celor care aşteaptă cu speranţe şi nerăbdare ca investiţia să demareze.
Având în vedere că rata şomajului în comuna Certeju de Sus este aproape de 20 de procente, greutăţile financiare cu care se confruntă oamenii devin din ce în ce mai apăsătoare. De aceea, exploatarea de la minele auro-argentifere, care aparţine societăţii Deva Gold, reprezintă şansa care le poate salva existenţa.
„S-au strâns până acum 1.200 de cereri de angajare, dar presiunea cea mare vine din partea celor care le-au depus deja, pentru că doresc să ştie când vor începe să muncească. Marea majoritate a celor care au depus solicitări sunt tineri cu studii superioare, care au pregătire în domeniu. Totuşi, am 12 cereri şi din partea unor persoane care au împlinit vârsta de pensionare şi doresc să lucreze în continuare. Mulţi dintre tineri pleacă pe timpul verii la muncă în străinătate şi mi s-a întâmplat să mă sune cineva de acolo, ca să mă întrebe cum evoluează lucrurile. În a treia zi de Paşti, au venit trei persoane la primărie şi le-am spus să aibă răbdare până se vor porni lucrările. Această investiţie este esenţială pentru ei, deoarece sunt dornici să aibă un loc de muncă. Mai mult decât atât, pentru mulţi dintre locuitorii comunei, naveta este o reală problemă, fiindcă o parte însemnată din venit se duce pe transport. Eu sunt convins că minimum 80 la sută dintre cei care au depus cereri de angajare vor avea în final un loc de muncă“, a declarat Petru Cîmpian (foto), primarul din Certeju de Sus.
Exploatarea zăcământului de la Certeju de Sus va fi una de suprafaţă şi este estimată să dureze 18 ani. De pe cele 452 de hectare, se estimează că se vor extrage în fiecare an peste 10 tone de aur şi de argint. Eldorado Gold, compania care deţine 80 la sută din acţiunile Deva Gold, vrea să investească la Certeju de Sus 270 de milioane de dolari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sucul proaspăt de portocale

Pentru că tot am vorbit de lipsa totală a sănătăţii dintr-o mulţime de produse, în special de origine animală, astăzi...

Gura lumii 15.04.2015

  Spun gurile rele că un vajnic edil, mândru din fire, s-a pornit zilele trecute să schimbe la faţă municipiul.

Bulina albă 15.04.2015

Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara

Închide