Oameni cu crezuri politice

Sunt tentat să cred că foarte puţini oameni politici – sau din ce în ce mai puţini – au cu adevărat o opţiune bazată pe doctrină, principii şi alte fineţuri de acest gen. E adevărat că lupta pentru putere şi pentru acapararea de resurse este suprema motivaţie, nu doar la noi, cu pe întregul glob. Chiar un cititor al acestei rubrici, semnat Adrian, a făcut, cu vreo două luni în urmă, acest gen de remarcă la unul dintre editoriale.
Cu toate acestea însă, este relativ normală poziţionarea politică la stânga, dreapta sau centru, în funcţie de anumite „aplecări” ale celui care optează. Amestecurile sunt destul de diverse – stânga se combină cu dreapta, ca în Germania sau ca la noi, salturile ideologice sunt de-a dreptul hilare – vezi trecerea bruscă a PDL de la socialism la – cum să-i spun? – hai să fiu elegant şi să-i numesc populari. În Statele Unite, stânga noastră ar fi dreapta – mă rog, spectrul e divers. Oricum, poziţionările sunt relative, partidele de dreapta au componente de stânga sau „verzi”, după cum stângiştii sunt nevoiţi să ia măsuri de dreapta – ca în Grecia.
Demagogia devine uneori excesivă când apar constructe politice neclasabile, a căror evidentă lipsă de ideologie este egalată doar de rolul de aspirator de oameni nemulţumiţi. De-a lungul timpului, rolul ăsta l-au jucat mai multe partide, în grade diferite. PUNR, de exemplu, cu rol de a aduna nemulţumiţii de prin CDR, cuprinşi brusc de patriotism şi antimaghiarism – Valeriu Tabără ar putea spune multe…
În prezent, acest rol este asumat de UNPR, cu misiunea de a prelua pe cei cu bruşte revelaţii doctrinare, pentru care claritatea mesajului UNPR este evidentă. Dacă la mulţi nu sunt uimit de opţiune, ei neavând de fapt absolut nici una, la unii, mă miră insistenţa cu care doresc să-i facă pe alţii să creadă că în UNPR există doctrină şi principii pe care ei le-ar îmbrăţişa. Nu sunt descurajaţi nici de scorul redus, dovadă că electoratul, chiar aşa cum e el, „simte” că e vorba de altceva şi nu de un partid politic. Cristian Diaconescu sau Marian Sârbu sunt oameni care la un moment dat chiar au performat. Trecerea lor la UNPR s-a făcut nu pe bază doctrinară, ci pentru că doreau să mai salveze ceva din onoarea lor „nereperată”. Sunt sigur că nu dau doi bani pe doctrină şi nu se percep ca fiind „uneperişti”. Nici ei şi nici alţii ca ei. Pot accepta că oamenii au fost nemulţumiţi de PSD sau de PNL. În acest caz, trecerea directă şi fără rezerve la PDL era asumarea cu curaj a gestului, indiferent de motivaţia lui – revelaţie, nemulţumire sau oportunism. Vrem cu alţii, punct!
Sigur că menirea unui asemenea construct politic este nu doctrina. Ştim şi noi, ştiu şi ei. Pot să-l cred pe un pedelist că se simte popular, pe un penelist că e liberal, pe un pesedist că e socialist, dar nu pot să cred un uneperist că se simte uneperist.

5 comentarii la „Oameni cu crezuri politice”

 1. Am citit in alte ziare ca ,patru primari de la PNL au anuntat ca trec la UNPR,acestia sunt ; ACHIM MARCUS din BUCES ,ALIN CHIOREAN din LAPUGIU ,MIRCEA GHILEA din BUCURESCI ,DANIEL PUPEZA din TELIUC,iar te-a pus seful tau MIRCEA MOLOT domnule GRUIAN ,sa ”demasti” cu mania proletara,in stil stalinist, plecarea celor patru primari ,ce nu intelege MIRCEA MOLOT este ca lumea sa saturat de el, sigur vor mai pleca si altii ,am auzit ieri la cafenea ca si altii poarta tratative cu UNPR, din cauza lui MIRCEA MOLOT se va spulbera PNL ,nu poti sa conduci un partid cu metode securiste staliniste ,cum a fost el invatat de securitate unde era un turnator ordinar

 2. Ieri la ora exacta domnul senator Cosmin Nicula ,a spus ca Mona lise Hihn ,este drogata, nu stiam ca o ziarista este consumatoare de droguri ,dupa parerea mea nu mai are ce cauta in presa ,locul ei trebuie sa fie la puscarie ,nu in studiourile televiziunilor locale ,acum imi dau seama de ce se comporta asa ciudat si agresiv , ce droguri foloseste colega ta domnule Gruian ?,Heroina cocaina , cred ca ar trebui sa urmeze urgent o cura de dezintoxicare ,pentru ca drogurile au sa o duca la puscarie ,pacat ca are asemenea viciu nociv , dupa cum a spus domnul senator care sunt sigur ca este bine informat avad in vedere functia sa

 3. Remarca nu am facut-o eu, ci “Radu de la Afumati”. 🙂

  Avind in vedere ca:
  – sistemul politic e un sistem social;
  – sistemele sociale sint sisteme de ordinul 2, ce penduleaza pina ajung la echilibru;
  Rezulta ca si partidele balanseaza mult pina ajung la echilibru.

  Stinga unu’, dreapta doi, c-asa-i hora pe la noi!

 4. Acum chiar fara bascalie!
  Uneperisti sau albacazapadisti, fenomenul de care vorbiti este cert si exista. Eu nu vreau sa va acuz de propaganda pentru vreun pertid, dar daca suntenm corecti, trebuie sa recunoastem ca in principalele partide, de la noi , exista nemultumiti si acestia isi cauta locul, avind in vedere apropierea alegerilor.
  Aliantele ciudate(chiar contra naturi) din ultima perioada, au creat puternice miscari, in interiorul partidelor. Si daca la ora actuala este greu sa mai scindezi un partid, totusi oamenii se misca. Este si rezultatul din PNL, unde in perioada urmatoare se cern apele si oamenii lui Mircia Muntean vor migra, probabil dupa el.
  Asa ca desi nou, uneperismul, va trebui adoptat si de limbajul celor carora nu prea le convine. Nici pedelistii nu prea vor sa-i recunoasca pe albacazapadisti.Sau si mai deosebit, ca va trebui sa ne invatam cu pepededeistii otevisti ????
  S-auzim numai de bine !

 5. ..Băse îi are la mână pe toţi fugarii din UNPR!!..puţini sunt care au plecat de bună voie cu gândul că le dă cineva funcţii!!!au luat-o în bot!!!…la noi se poate orice când eşti cu Băse ,eşti partid chiar dacă nu eşti legal!!! îmi place că şi-a luat-o-n bot schija lu Moloţ!!! …dă-i la prost bâtă şi un car de oale,ş-apoi să te ţii!!!…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.