Categories: Actualitate

O viaţă petrecută la înălţime

Maximilian Gânju

Unul dintre cei doi muncitori răniţi în urma unei explozii de metan produsă într-un bloc din Lupeni, a fost dus la Bucureşti cu un elicopter, iar la manşa aparatului s-a aflat un general în aviaţie. Nimeni altul decât şeful piloţilor din Inspectoratul General de Aviaţie, care este de loc din Valea Jiului.

A ţinut să urce el la manşă

Inspectorul general al Inspectoratului General de Aviaţie, Dorel Grădinaru (medalion), a ţinut să fie unul din piloţii care au ajuns marţi la Petroşani, pentru a-i salva pe cei doi tineri răniţi în explozia dintr-un bloc din localitatea Lupeni. Generalul de brigadă a avut şi un motiv personal ca să-şi părăsească biroul din Ministerul de Interne pentru a urca la manşă: este de loc din Petroşani şi a ţinut cu tot dinadinsul să zboare de această dată pentru cei doi răniţi. De altfel, cei doi tineri de 25 şi 28 de ani, care au suferit arsuri ce le-au pus viaţa în pericol, au ajuns cu bine marţi seara la Spitalul de Arşi din Capitală.

Provine dintr-o familie de mineri

Puţini ştiu că şeful piloţilor din MAI este fiu de miner şi a muncit mult pentru a ocupa o funcţie aşa de importantă. Înainte însă de funcţie, a fost pasiunea pentru zbor şi se visa într-un aparat încă de când era copil. „Tata a fost miner, familia mea a fost una modestă. Am făcut şcoala generală şi liceul la Petroşani, apoi am plecat din Vale. Din Petroşani am plecat prin anii 80. Conduc Inspectoratul General de Aviaţie şi de vreo cinci ani sunt aici. În anii 80 am început să zbor la aviaţia sportivă. Trebuie să ai în sânge plăcerea asta de a zbura. Am ajuns să fiu ofiţer, să fac alte lucruri deosebite şi apoi am trecut la zbor. Este adevărat, visam de mic, încă de când am plecat de acasă îmi doream asta. Am zburat şi pe avion, iar asta nu e o meserie care să se facă doar aşa, că e o meserie”, ne-a spus şeful Inspectoratului General de Aviaţie, Dorel Grădinaru.

Valea are nevoie de ajutor

Generalul Grădinaru vine ori de câte ori are ocazia în zona natală şi le povesteşte colegilor la fel de des despre Valea Jiului. O consideră cea mai frumoasă zonă din ţară şi şi-ar dori să fie pusă în valoare această frumuseţe naturală. Recunoaşte că este subiectiv când vine vorba de Vale, pentru că aici s-a născut. „Despre Vale le spun tuturor că este una din cele mai frumoase din  ţară şi sper să fie pusă în valoare cât mai curând. Am stat 20 de ani în Valea Jiului, soţia este încântată de zonă şi în fiecare an, toamna, vin încoace. Fie că merg în Parâng ori în Retezat, dar vin aici”, mai spune pilotul. Are sute de ore de zbor, atât pe elicopter, cât şi pe avion, iar postul de conducere îi răpeşte din plăcerea de a pilota. Însă ori de câte ori are ocazia se urcă la manşă şi pleacă în misiune. Îşi apreciază toţi piloţii din subordine, care au misiuni în teren. „Subordonaţii mei, piloţii, muncesc la manşă mai mult decât mine, dacă eu mă ocup de coordonare. Din punctul meu de vedere, cei care sunt deosebiţi sunt în subordinea mea, pentru că muncesc foarte mult”, mai spune şeful piloţilor din MAI.

Este mai mult decât arată

Chiar dacă se prezintă cu modestie ca un ofiţer, generalul are în spate o carieră de invidiat. Este specialist în combaterea terorismului, a fost ofiţer specialist cu coordonarea şi pregătirea structurilor de intervenţie şi acţiuni speciale, sau comandant la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei, batalionul antitero. Pe lângă cursurile absolvite în ţară, Grădinaru s-a specializat la celebrul serviciu britanic „Intelligence Service MI6„ dar şi la alte instituţii la fel de prestigioase cum ar fi FBI din Statele Unite.

 

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

10 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

10 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

10 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

10 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

10 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

10 ore ago