ActualitateFlash

O fostă campioană naţională învaţă copiii să schieze

Maximilian Gânju

Este bibliotecar de profesie la un liceu din municipiul Petroşani, dar şi monitor autorizat de schi în staţiunea turistică Straja. A fost campioană şi vicecampioană naţională la schi alpin şi îşi pune priceperea în a atrage copiii către sport. Mai ales către disciplina în care a performat – schiul. Rezultatele obţinute de copiii cărora le-a pus clăparii în picioare îi dau satisfacţie şi energia de a continua.
Alina Creţu (foto) are 51 de ani şi este unul dintre cei mai iubiţi monitori de schi din Staţiunea Straja – Valea Jiului, în special de copiii îndrumaţi de părinţi către sporturile de iarnă. Alina primeşte numeroase cereri de la părinţii ce-şi doresc ca micuţii lor să se iniţieze în acest sport elegant. Aşa se face că, în fiecare weekend, Alina îşi petrece fiecare minut pe pârtia de schi înconjurată de micuţi.
„Am copilărit în Petroşani, la poalele Parângului, deci era normal să ajung să practic schiul. La şase ani am ajuns pentru prima dată pe pârtia de schi din Parâng. Mi-a plăcut, mi-a plăcut muntele, zăpada, dar mai ales acest sport. Aşa că nu mi-a fost greu să am rezultate, iar cum iubesc acest sport şi fac totul cu plăcere, încerc să-i atrag pe pârtie pe copii, să-i iniţiez în această disciplină sportivă”, ne-a spus Alina Creţu.

„Niciodată nu mă uit la ceas”
Fosta campioană naţională la schi spune că micuţii sunt receptivi şi că mulţi dintre copiii din generaţia de astăzi nu-şi doresc doar să stea în faţa calculatorului. Trebuie doar impulsionaţi să facă sport, indiferent de disciplină. De aceea este nevoie uneori de multă muncă de convingere, de a găsi soluţia prin care să-i capteze interesul copilului. „Nu mă uit niciodată la ceas, nu-mi spun că părintele a achitat o oră sau două şi închei că s-a scurs timpul. Dacă «elevul» încă nu a învăţat tot ce ne-am propus pentru ora sau orele respective, stăm pe pârtie cât este nevoie. Lucrez din plăcere şi nu strict pentru bani. Îmi plac copiii, la şcoală interacţionez zilnic cu ei şi văd că sunt deschişi, că vor să facă mişcare şi să se rupă de telefoane, calculatoare sau tablete. Trebuie doar impulsionaţi. De aceea în Straja le recomand părinţilor care-şi aduc micuţii la schi să-i înscrie şi în tabere, atât în cele de iarnă, cât şi în cele de vară. Mişcarea este cu adevărat sănătate“, a spus Alina Creţu.

Cine vrea să înveţe să schieze este binevenit
Alina Creţu antrenează sau iniţiază în fiecare sezon turistic, în Straja, peste 70 de copii. Lucrează atât individual, cât şi cu grupuri. Nu doar micuţii sunt învăţaţi să schieze, ci şi adulţii.
„Sunt adulţi care vor să înveţe să schieze şi mă bucură acest lucru. Este ceva să-ţi doreşti la 40 sau 50 de ani să înveţi să schiezi, niciodată nu e târziu. Dacă în cazul copiiilor totul se face în joacă, pentru că trebuie să le stârneşti interesul tot timpul, să-i încurajezi, în cazul adulţilor este puţin diferit. Eu primesc pe toată lumea, lucrez cu oricine doreşte să înveţe să schieze, fără nici un fel de diferenţiere. Am avut la pregătire şi copii cu dizabilităţi. De exemplu am avut un copil cu autism, iar părinţii mi-au spus că au simţit imediat o schimbare în bine. După câteva ore pe pârtie, era mai concentrat, mai interesat să comunice. Acest lucru m-a bucurat foarte tare. De altfel, primesc o mulţime de telefoane de la părinţii ai căror copii au ajuns la mine, la pregătire. Am elevi care acum participă la concursurile de schi din staţiunile din ţară ori din Straja şi au rezultate. Ce-ţi poţi dori mai mult, ce recompensă este mai mare dacă nu satisfacţia că ai realizat ceva”, a mai precizat fosta campioană.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura