O bătrână şi-a dat averea unui escroc

Maximilian Gânju

Vârstnica a fost escrocată de un puşcăriaş aflat în penitenciar, care făcuse o mulţime de victime în întreaga ţară. Un complice al său, aflat în libertate, se ducea să ridice banii plătiţi de victimele credule. În cazul femeii de la Hunedoara, escrocată cu 120.000 de lei, un pont primit de purtătorul de cuvânt al IPJ Hu­nedoara, a dus la prinderea făptaşului. Ju­de­că­toria Hunedoara l-a condamnat pe escroc la 20 de ani, 9 luni şi 48 de zile închisoare.
La mai bine de cinci ani de la comiterea fap­tei, recidivistul care a făcut zeci de victime în întreaga ţară a fost pedepsit pentru în­şe­lă­ciunea de la Hunedoara, unde a lăsat o lo­cal­nică fără economiile de-o viaţă, atât ale ei cât şi ale fiului său. Femeia avea să fie escrocată în luna februarie 2015 de către Valentin Fe­raru, la momentul respectiv aflat în peniten­ciar, şi anunţată că fiul ei a fost implicat într-un teribil accident iar un copil a murit. Es­cro­cul s-a dat poliţist în Deva şi a asigurat-o pe vic­timă că îl va ajuta pe fiul ei să scape de răs­pundere, cu condiţia să-i dea toţi banii din casă.

Apela la întâmplare
Feraru era în celulă alături de alţi deţinuţi şi l-a convins pe unul dintre ei să-şi bage un văr în ”afacere”, un tânăr aflat în libertate. ”A aflat prefixul telefonic al judeţului Hunedoara după care, a contactat diverse persoane din acest judeţ, pe care le-a apelat pe numere de telefon constând în prefixul judeţului Hunedoara şi în­şiruiri de cifre alese în mod aleatoriu. (…) Astfel, la data de 19.02.2015 în jurul orei 08:20, inculpatul a contactat-o telefonic pe numărul de apel fix pe persoana vătămată în vârstă de 66 de ani la acea dată şi s-a re­co­man­dat ca fiind poliţist la Rutieră. A întrebat-o pe persoana vătămată care din copiii ei are maşină şi permis de conducere ocazie cu care aceasta i-a comunicat inculpatului că fiul ei. Atunci inculpatul, contrar realităţii, i-a co­mu­ni­cat persoanei vătămate că fiul ei a fost im­pli­cat într-un accident rutier grav, în urma căruia a decedat un copil. Persoana vătămată a su­ferit un şoc şi-a podidit-o plânsul moment în care inculpatul i-a spus acesteia că i-l dă la telefon pe fiul său”, se arată în dosar. Escrocul şi-a schimbat vocea şi s-a prefăcut a fi fiul fe­meii iar aceasta a fost convinsă şi nu s-a gân­dit să-l sune pe telefonul mobil pentru a veri­fica dacă accidentul este real. Bătrâna a luat toţi banii din casă, 120.000 de lei, şi a urmat in­dicaţiile puşcăriaşului care comunica în acelaşi timp prin mesaje cu complicele. În faţa bazinului de înot din Hunedoara s-a întâlnit cu cărăuşul, a dat banii iar acesta s-a făcut ne­vă­zut. Suma de bani obţinută a fost cheltuită de cei doi, Feraru cumpărând din banii primiţi şi colegilor de celulă haine, mâncare şi dulciuri.

Prins după un ”pont”
Comisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cu­vânt al IPJ Hunedoara, la vremea respectivă sub­comisar, avea să primească informaţia care să-i ducă pe poliţişti la prinderea au­to­rului. Trei mesaje de timp sms primite de Niţu de la un martor au uşurat munca poliţiştilor hu­nedoreni. Judecătoria Hunedoara l-a con­dam­nat pe Valentin Feraru (40 de ani) la o pe­deapsă de 3 ani de închisoare pentru în­şe­lăciune, dar după contopirea restului pe­dep­selor primite în întreaga ţară, recidivistul va sta în penitenciar 20 de ani, 9 luni şi 48 de zile. Complicele său, Mihai Marin, de 33 de ani a fost condamnat la aceeaşi pedeapsă de 3 ani de detenţie pentru complicitate la în­şe­lă­­ciune. Soluţia Judecătoriei Hunedoara nu este definitivă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.