Categories: Eveniment

O altă zi în penitenciar pentru elevi hunedoreni

Loredana Goangă

Organizat pentru a doua oară, proiectul „O zi în penitenciar”, desfăşurat la Penitenciarul Bârcea Mare, pare să aibă succes printre liceenii hunedoreni. De data aceasta, participanţi au fost nouă elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a de la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu”, din Hunedoara.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare, inspectorul principal de penitenciare Florin Berar, obiectivul proiectului este de a-i stimula pe tineri să reflecteze la experienţa din ziua respectivă, dar şi la viitor.

Aduşi cu „mandate”
Totul a început încă de dimineaţă, când cadrele didactice au organizat o simulare de incendiu şi au făcut un careu în curtea şcolii. Acolo, oamenii legii au venit cu duba şi au început să citească lista cu cele nouă persoane „condamnate la închisoare”. Ulterior, băieţii au fost luaţi şi duşi la puşcărie, la fel cum se întâmplă cu orice alt deţinut, fără a fi menajaţi în vreun fel. Ajunşi la închisoare, aceştia au văzut ceea ce înseamnă să îţi fie îngrădită libertatea şi să plăteşti pentru nelegiuirile făcute. Elevii au fost închişi în celulă alături de alte două persoane, un poliţist „sub acoperire”, şi un deţinut, iar masa le-a fost servită în camera de detenţie. Timp de mai multe ore, adolescenţii au vizitat o mare parte din spaţiul de detenţie, au văzut biblioteca şi curtea de plimbare şi chiar le-a fost instituită carantina.

Au fost surprinşi de cum trăiesc
Cei nouă elevi s-au oferit singuri să participe la proiect, iar părinţii şi-au dat acordul pentru absolut tot ce s-a întâmplat în interiorul penitenciarului. Aceştia au fost selectaţi dintr-un număr de 28 de liceeni. Dacă la început, băieţii au venit cu zâmbetul pe buze, la final, abia aşteptau să plece acasă. Întrebaţi cum a fost, majoritatea au răspuns că au fost speriaţi şi că dincolo de zidurile de siguranţă, timpul trece cu totul altfel. „Nu mă aşteptam să fie aşa. Aici lumea este dură, trăiesc după reguli stricte şi cine este mai slab are multe de pierdut”, ne-a spus unul dintre ei. Totodată, un altul ne-a mărturisit că a fost marcat de ce a văzut şi că pe viitor va fi mai bun şi va avea mare grijă la ce face. La fel ca şi data trecută, „deţinuţii pentru o zi” sau întâlnit cu patru condamnaţi, care le-au împărtăşit din experienţele lor de după gratii şi i-au sfătuit să aibă mare grijă la ce fac şi în ce anturaje intră. Ca să nu plece cu mâna goală, copiilor li s-au oferit şi diplome de participare, iar când au păşit în libertate, zâmbetul le-a apărut din nou pe feţe.

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean