O „gurã de oxigen” pentru bugetul Devei

Nicolle Ebner

Cu o întârziere de trei luni, guvernul a început să-şi plătească, în rate, o parte din datoriile pe care le are la bugetul local al municipiului Deva. Este vorba de sume încasate la bugetul de stat şi care, în loc să se întoarcă, într-un anumit procent, la bugetele locale, au fost folosite întâi pentru acoperirea „găurilor negre“ din bugetul de stat.

Plată confirmată de Ministerul de Finanţe

„Ieri, am primit confirmarea de la Ministerul de Finanţe, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara, că banii proveniţi din impozitul aferent lunii octombrie 2009, pe pensiile mai mari de 1.000 lei, au fost achitaţi de Casa Judeţeană de Pensii către bugetul de stat. Conform legii, procentul de 47 la sută din acest impozit va fi virat în bugetul local al municipiului Deva în primele cinci zile lucrătoare ale lunii următoare achitării sumei de către minister”, a declarat Viorica Nicula, director executiv al Primăriei Deva. Potrivit sursei mai sus citate, Primăria Deva nu a mai primit cotele aferente din impozitul pe pensiile mai mari de 1.000 de lei timp de patru luni, respectiv octombrie 2009-ianuarie 2010, prejudiciul fiind substanţial. Suma cu care s-a diminuat bugetul local este de aproximativ 1,2 milioane pe lună, până în prezent, totalul „găurii” făcute de guvern, în bugetul local, fiind de 4,8 milioane lei. Valoarea este atât de mare, deoarece reprezintă cota de 47 la sută din impozitarea pensiilor de peste 1.000 lei din întreg judeţul, ca urmare a faptului că sediul Casei Judeţene de Pensii se află pe teritoriul municipiului Deva. Or, în ultimele luni, se pare că pentru Primăria Deva nu a constituit un avantaj statutul de reşedinţă de judeţ. Pentru recuperarea sumelor legale, Primăria Deva a făcut numeroase sesizări la Ministerul de Finanţe, precum şi la Asociaţia Oraşelor şi Liga Municipiilor din România.

Lupta pentru drepturile legale continuă în instanţă

Între timp, Primăria Deva continuă lupta în instanţă cu Ministerul de Finanţe. De la jumătatea anului trecut, Primăria Deva nu a mai primit nici un ban de la bugetul de stat pentru acoperirea indemnizaţiilor cuvenite beneficiarilor de ajutor social, a persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora. La această dată, traiul de zi cu zi a unui număr de aproape 1.000 de persoane din Deva a ajuns să depindă, în exclusivitate, de banii Primăriei Deva, cu toate că această obligativitate îi revine guvernului, prin legile aflate în vigoare. Conform cifrelor prezentate de directorul executiv al Primăriei Deva, Viorica Nicula, peste 400.000 de lei, pe lună, din taxele şi impozitele plătite cu conştiinciozitate de contribuabilii deveni se duc pe plăţile care trebuiau onorate, de fapt, de la bugetul de stat. În consecinţă, „am intentat acţiune în instanţă împotriva Ministerului Finanţelor, în vederea recuperării sumelor neachitate, în 2009, pentru ajutorul social”, a mai declarat Viorica Nicula.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bujoara, văcuța norocoasă salvata de pompieri

Ce au făcut colegii noștri brădeni de Sfântul Andrei?, informeaza pompierii hunedoreni. “De cum s-a…

2 zile ago

Ziua Națională a României

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat…

4 zile ago

MESAJ 1 DECEMBRIE

În urmă cu 104 ani, la 1 decembrie 1918, România s-a născut sub semnul unității…

4 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că este o bătaie de joc într-o instituție de pe la noi, unde…

5 zile ago

Bulina albă

George Găman, directorul general al INSEMEX Petroșani Pentru că institutul de cercetare pe care-l conduce…

5 zile ago

Bulina neagră

Vasile C., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost condamnat pentru act sexual cu o…

5 zile ago