Educatie si cultura

Numărul elevilor din judeţ cu risc de abandon şcolar, în scădere

Natalia Bumbac

Numărul elevilor supuşi riscului de părăsire timpurie a şcolii în anul şcolar 2016-2017 este în uşoară scădere faţă de anul precedent. Asta reiese din studiul efectuat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara privind rata abandonului şcolar de la noi din judeţ.
Analiza a vizat şase categorii de elevi. Prin urmare, au fost cuantificaţi şcolarii care nu au frecventat deloc cursurile în anul de învăţământ 2016-2017 (296), sau nu au venit deloc la şcoală de la începutul acestui an (99). Totodată, au fost luaţi în calcul elevii care au rămas repetenţi (757), cei care s-au retras anul trecut şi nu s-au reînscris la cursuri în acest an (125), elevii care nu au continuat studiile după absolvirea gimnaziului (34) sau copiii care au împlinit şase ani şi nu au fost înscrişi în clasa pregătitoare (8).
În anul şcolar 2016-2017, la nivel de judeţ, 38.997 de elevi au fost înscrişi în clasele din învăţământul obligatoriu, respectiv în clasele 0-X. Dintre aceştia, în anul şcolar încheiat, 296 nu s-au prezentat deloc la şcoală, cei mai mulţi (236) fiind din mediul urban. Cauzele principale care au dus la nefrecventarea şcolii sunt dezinteresul şi neimplicarea familiei în această problemă, situaţia economică precară, plecarea din ţară ş.a. Din totalul elevilor din judeţ, rata celor care nu au frecventat anul şcolar 2016-2017 este în scădere, de la 0,8 în 2015-2016, la 0,76.
Inspectorul şcolar general al judeţului, prof. dr. Maria Ştefănie (foto), ne-a declarat că reducerea abandonului şcolar şi a riscului de părăsire timpurie a şcolii rămâne o prioritate a inspectoratului. „În acest sens, se caută şi se identifică în continuare soluţii pentru a reduce numărul elevilor expuşi acestor riscuri. Pentru anii care vor urma, pe termen scurt şi mediu, avem proiectul «Hai la şcoală! O şansă pentru viitor», finanţat din fonduri europene, destinat elevilor şi tinerilor care au părăsit sau sunt în punctul de a abandona şcoala, care se va desfăşura timp de trei ani în localităţi din Valea Jiului şi oraşul Călan. De asemenea, avem programul «A doua şansă», unde sunt înscrişi, în principal, tineri cu vârste mari, care nu au frecventat niciodată şcoala şi nu pot fi integraţi cu succes în clasele pregătitoare. Avem înscrişi circa 1.100 de elevi la acest program”, a explicat inspectorul şcolar general al judeţului. Aceasta a mai precizat că din studiul efectuat, numărul elevilor cu risc de abandon şcolar este în uşoară scădere în anul şcolar trecut, faţă de anii precedenţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura