Categories: Comunitate

Noua telecabină de pe Dealul Cetăţii Deva va fi inaugurată în această vară

Adriana Năstase

Noua telecabină de pe Dealul Cetăţii Deva, cu o capacitate dublă faţă de vechiul echipament, va fi inaugurată în această vară, cel mai probabil la în­ce­putul lunii iulie, lucrările fiind deja avan­sate, a anunţat primarul munici­piului Deva, Florin Oancea.

Capacitatea, aproape dublă
„Noua telecabină va fi inaugurată, sperăm, la sfârşitul lunii iunie-începutul lunii iulie. Telecabina este montată pe actuala cale de rulare, iar acum se lu­crează la partea de infrastructură şi la staţiile de plecare şi de sosire. Ea este prevăzută cu 30 de locuri, faţă de 16 locuri telecabina veche, ceea ce în­seamnă o dublare a numărului de per­soane care pot urca o dată pe Cetate. În acest fel vom putea primi mult mai mulţi turişti”, a declarat primarul Florin Oancea într-o conferinţă de presă.
Telecabina veche de la Cetatea Deva a fost oprită, în noiembrie 2021, pentru a fi înlocuită cu o alta nouă, ca parte a unui program de investiţii în valoare de 15,7 milioane lei, dedicat îmbunătăţirii sis­temului de transport pentru turişti.
Investiţia cuprinde, pe lângă în­lo­cu­i­rea vechii telecabine, şi modernizarea instalaţiei de transport înclinat de pe Dealul Cetăţii, a sistemelor de comandă şi de siguranţă funcţională a acestora, precum şi reabilitarea celor două staţii între care circulă telecabina.
Proiectul mai include amenajarea şi refuncţionalizarea zonei de la poalele Dealului Cetăţii, redimensionarea ca­me­relor tehnice din staţiile de plecare şi de sosire pentru turişti, modernizarea gru­purilor sanitare, adaptarea rampelor de acces pentru persoanele cu defi­cienţe neuromotorii.
Telecabina veche care urca pe Ce­tatea Deva a fost pusă în funcţiune în anul 2005 şi avea o capacitate de 16 locuri.
Înainte de pandemie, în anul 2019, Cetatea Deva a fost vizitată de 176.161 de turişti care au folosit telecabina, iar din vânzarea biletelor de transport au fost aduşi la bugetul local al munici­piu­lui Deva circa 2,64 milioane lei, potrivit datelor primăriei.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că s-au pus deja la bă­taie bani frumoși pen­tru unii candidați care…

4 ore ago

Laurențiu Nistor: Drumuri moderne pentru dezvoltarea comunităților locale

Infrastructura rutieră modernă este primul pas spre dezvoltarea social-eco­no­mică și turistică a județului Hunedoara. Consiliul…

4 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul echipei Corvinul Hunedoara Pentru că va primi titlul de Cetățean de Onoare…

4 ore ago

Bulina negră

Dan Vîlceanu, deputat neafiliat Pentru că l-a mușcat pe fostul său coleg, deputatul Florin Roman,…

4 ore ago

Ce exemplu, ce scandal! Bătaie în Parlamentul României. Florin Roman îl acuză pe Dan Vîlceanu că i-a dat un genunchi în față

Bătaie în Parlamentul României: Deputatul liberal Florin Roman îl acuză pe Dan Vîlceanu (deputat neafiliat,…

4 ore ago

Un nou val de praf saharian lovește România – Care vor fi zonele afectate

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de…

4 ore ago