Noua Republică sprijină protestul Roşia Montană

  Volodia Macovei

Liderii hunedoreni ai partidului Noua Republică (NR) au organizat ieri o întâlnire cu presa, în cadrul căreia şi-au prezentat poziţia referitoare la scandalul Roşia Montană, cu referiri şi la exploatarea de la Certej. Tot ieri, NR a marcat doi ani de la apariţia acestei noi formaţiuni politice.

Mari vicii de abordare
La întâlnirea de la Deva, au participat Horaţiu Năznean, preşedintele NR Hunedoara, Andrei Rosetti şi Mihai Florea Stoica, membri în conducerea judeţeană a partidului şi o nouă achiziţie a formaţiunii, inginerul Ioan Cristea, fost deputat PNL.
Noul membru al NR, Ioan Cristea, a declarat că, din discuţii pe care le-a avut cu specialişti în minerit, atât proiectul Roşia Montană, cât şi cel de exploatare auriferă din zona Certej, au mari vicii de abordare, atât din punct de vedere politic, cât şi în detalii tehnice. Cristea spune că a observat, mai ales în presa internaţională, că, în scandalul de la Roşia Montană, respectiv abordarea proiectului promovat de guvernul Ponta, „străinii văd o slăbiciune a statului român”. Legat strict de mineritul aurifer din zona Certej, Ioan Cristea spune că există lucruri pe care oamenii nu le ştiu sau le trec cu vederea, între acestea fiind şi faptul că interesul efectiv pentru exploatarea zăcămintelor este extrem de redus, atenţia investitorilor fiind îndreptată spre iazurile de colectare şi depozitele de minereu.

Detaşare de clasa politică
O concluzie generală asupra subiectului, oferită de Andrei Rosetti, este aceea că NR declară deschis faptul că sprijină protestele de amploare care au loc de mai bine de două săptămâni în capitală: „Noua Republică se detaşează de o întreagă clasă politică, ce a şters graniţa dintre interesul naţional şi cel corporatist, de grup sau personal. Subiectul Roşia Montană, Certejul şi zonele din arealul hunedorean ce fac obiectul unor posibile exploatări corporatiste,  aduc în discuţie nu doar ecologia, economia sau cultura. Este rediscutat astăzi patriotismul nostru şi nevoia a milioane de români de-a trăi într-o ţară curată”.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago