Actualitate

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care încearcă să le fure banii din conturi oamenilor neatenți. Este vorba de „spoofing” și înseamnă mascarea iden­tității, susține adevarul.ro.

Inginerie socială
Infractorii ne pot face să credem că suntem sunați de banca la care avem cont, de poliție sau chiar de un număr pe care îl avem în agendă.
„Dacă numărul de telefon este salvat în agenda victimei cu un nume va fi afișat acel nume. Nu îmi apare doar numărul de telefon, ci mai departe tele­fonul mobil interpretează infor­ma­ția afișând ceea ce ar trebui să afișeze pe baza numărului de telefon“, a ex­plicat Cristian Iosub, specialist secu­ri­tate cibernetică pentru Știrile PRO TV. Această modalitate de mascare a iden­tității se numește spoofing și nu poate fi combătută în acest moment în nici un fel. „Este un atac care se folo­sește sută la sută de ceea ce noi nu­mim inginerie socială. Cineva te ape­lează și te convinge oferindu-ți un scenariu la telefon ca să oferi anumite date”, spune Mihai Rotariu, repre­zen­tant DNSC. Infractorii pot folosi alături de spoofing și inteligența artificială, care poate modifica vocea apelantului. „Se poate și acum clona vocea umană, poți să suni ca atacator, poți să suni o victimă pretinzând că ești mama ei, de exemplu, cu vocea mamei ei și la ca­pătul celălalt să fie un bărbat“, explică Cristian Iosub. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago