Fara bascalie

Norocul nostru cu UE şi că suntem în UE…


Semnalele primite de la Bruxelles, din Franţa şi Germania, cum că nu suntem pregătiţi să intrăm în spaţiul Schengen, i-au umplut pe toţi – preşedinte, premier (mă rog, atât cât poate el…), ministru de Interne, fost ministru de Interne, de mânie proletară. „Suntem discriminaţi”, spunea Traian Băsescu, pentru urechile cui? Ale noastre? Ale lor? Nu vom tolera crearea unui precedent… Tehnic, totul e în regulă, dar au ăştia ceva cu noi, era sloganul ministrului de Externe, care, iată, acum se chinuie să aranjeze o vizită prezidenţială în SUA.
Nu trece mult timp şi ne trezim cu raiduri ale mascaţilor în vămile României, la Siret, Halmeu, Stamora Moraviţa, Naidăş şi pe mai ştiu eu unde. Zeci de reţineri, şpăgile ies la iveală de prin căciuli şi coşuri de gunoi. „Pionii” au averi de sute de mii şi milioane de euro. Tehnic, totul era în regulă…
Vine preşedintele la TV şi ne spune că acţiunea era orchestrată de anul trecut. Lăudabil, dar atunci cum au putut să spună că tehnic, totul e în regulă? Ce înseamnă tehnic? Că s-au montat camere de luat vederi în vămi, că reţeaua informatică este funcţională? Or fi şi astea, nu zic nu, dar tehnic înseamnă şi modul de acţiune a personalului, care nu era deloc în regulă. Or mai fi având şi camerele alea video unghiuri moarte, care permiteau luarea şpăgii fără martori. Au sau nu au dreptate ăia cu Schengen…?
În altă ordine de idei, trebuie spus că România a acţionat, ca de obicei, cumva, la spartul târgului. Foarte bine că s-au mişcat şi acum, dar să nu uităm că noi circulăm fără paşaport în Uniunea Europeană din 2005 parcă. Până atunci, cele mai importante vămi ale ţării, adică Nădlac, Curtici, Borş, Vărşand, Turnu, erau fără acces liber, adică se făceau controale drastice. Vă daţi seama cum era acolo? Acum au rămas Siret, Halmeu, Stamora Moraviţa, Naidăş, vămi la frontiera cu UE, pe unde nu se circulă doar cu buletinul. Vămi adevărate adică, pentru care există concurenţă, unde şpaga Nicoletei Dobrescu atingea sute de mii de euro. Dar Nădlac, Curtici, Borş, Vărşand, Turnu, până în 2005? Autoturisme, autocare şi tir-uri, tot ce se ducea spre Occident făceau obiectul controlului mai mult sau mai puţin sever, în funcţie de generozitatea călătorilor. Sunt convins că mulţi dintre dumneavoastră aţi călătorit în ţări din vest înainte de liberalizarea traficului la frontieră şi ştiţi cum era cu datul jos din autocar, scosul bagajelor, strânsul celor 10 mărci, 10 dolari sau 10 euro, după caz, pentru a evita controlul bagajelor individuale, unde mai aducea omul un cartuş de ţigări sau marfă de la duty-free shop. Şi cu duty-free-urile astea era cu totul altă poveste.
Noroc că am fost primiţi în UE. Norocul nostru, ghinionul lor… al vameşilor de la Nădlac, spre exemplu.

One thought on “Norocul nostru cu UE şi că suntem în UE…

  • Este interesant sa traiesti in Romania. Noi ne ocupam de toate domeniile doar in campanii la nivel national.
    Daca pe timpuri actiunile erau in functie de calendarul agricol sau cel al tirgurilor nationale si internationale, acum sunt pe domenii de actiuni. Mai intii cu reforma parlamentului, apoi cu cea a statului, a urmat justitia , finantele, pensionarii militari si acum vamile si politia de frontiera.
    Cea mai tare figura este ca toata Romania ii plinge acum pe vamesi si politistii de la granite, dar nu prea zicem decit timid despre spaga pe care o plateste de fapt, prostul adica omul de rind, pentru a face micul „ciubuc” prin trecerea unor produse, pe cai mai putin ortodoxe.
    Pe deasupra, dupa ce au incasat banii, ii vedem pe oamenii legii in inregistrarile video si cu o partida de sex la locul de munca , in semn ca totul a fost OK si merg oamenii satisfacuti acasa dupa orele de program.
    Mie unul mi s-a parut partea cea mai nostima din intreaga afacere!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura