Comunitate

Noaptea Bibliotecilor 2019

Începutul lunii octombrie înseamnă pentru Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva o nouă întâlnire cu prietenii în cadrul activităţii culturale desfăşurate sub genericul Noaptea Bibliotecilor.

Şi în acest prim sfârşit de săptămână din octombrie, când în mod tradiţional se desfăşoară Noaptea Bibliotecilor, am deschis larg poarta şi oaspeţii noştri au umplut până la refuz curtea bibliotecii. Au avut toate motivele să o facă pentru că, odată ce ne-au trecut pragul, parcă au păşit într-o poveste. La intrare, în spaţiul nostru expoziţional, pe un panou bogat ilustrat, au putut cunoaşte povestea oraşului Deva a cărui cetate, în acest an, împlineşte 750 de ani de la prima atestare documentară. Imagini de epocă, clădiri vechi, Cetatea străveche, oameni şi locuri dragi din Deva au creionat o istorie în imagini care a impresionat vizitatorii.
Copiii au fost invitaţi să păşească în lumea poveştilor în compania minunaţilor artişti ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani care, sub bagheta regizorului Boris Melinti, au interpretat piesa pentru copii „Cei trei purceluşi” de Serghei Mihalkov. Micii spectatori au fost ochi şi urechi, au urmărit piesa cu mare atenţie, au interacţionat cu artiştii, a fost pentru ei o bucurie pe care au exprimat-o în aplauzele vii ce au răsplătit actorii.
A fost apoi rândul Secţiei Împrumut Carte pentru Copii să fie gazda unui atelier denumit „Ora să şTIM”, în cadrul căruia copiii au fost invitaţi în universul lecturii interactive, unde pe baza cărţii „Rostogol şi vulcanii noroioşi” de Lavinia Branişte au aflat noţiuni elementare despre obiectele şi fenomenele din lumea înconjurătoare, despre formarea şi compoziţia vulcanilor de pe întreg pământul.
Momentul mult aşteptat al serii a fost întâlnirea cu îndrăgita şi talentata cântăreaţă Felicia Donose, devenită celebră sub numele de Feli, graţie concursului „Vocea României”. Piesele ei binecunoscute au fost primite cu urale de bucurie, iar artista a evoluat la un nivel calitativ foarte ridicat, spre marea satisfacţie a celor prezenţi. Un spectaculos foc de artificii a încheiat recitalul susţinut de Feli, un recital ce va rămâne multă vreme în inimile celor prezenţi.
Pentru că am dorit să îmbinăm utilul cu plăcutul, am inclus în program un moment de educaţie financiară sub genericul „Să vorbim despre bani”, subiect pe care nu întâmplător l-am ales, ci am ţinut seama de faptul că toţi dorim să avem noţiuni elementare de economie şi finanţe. Ne place sau nu să recunoaştem, banii sunt cea mai acută problemă a fiecărui om. Şi pentru că primul pas în educaţia financiară constă în capacitatea de a percepe şi analiza propria situaţie în contextul economic al momentului, publicul a fost invitat într-o călătorie propusă de Banca Central Europeană în peisajul „Inflation Island” (Insula Inflaţiei).
Ca de obicei, au urmat proiecţii de filme în curtea instituţiei şi la Sala de Lectură până la ora 2.00 din noapte, anul acesta aducând în faţa publicului ecranizări ale unor cărţi celebre, tematica fiind „Cartea şi filmul”.
La fel ca la toate proiectele noastre, şi pentru Noaptea Bibliotecilor am avut mereu alături Consiliul Judeţean Hunedoara, care ne-a sprijinit, iar pentru acest sprijin îi suntem recunoscători.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura