ActualitateFlash

Muzeul Aurului îşi va redeschide porţile în două luni

Sorina Popa

Peste un milion de euro, la atât se ridică reabilitarea clădirii în care funcţionează Muzeul Aurului din municipiul Brad, banii provenind de la Ministerul Economiei. Potrivit directorului general al Companiei Minvest Deva, Daniel Andronache, muzeul va reintra în circuitul turistic în maximum două luni. Proprietarul muzeului, Minvest Deva, vrea să-l redeschidă, după mai mulţi ani în care acesta a avut lacătul pe uşă.

Simpozion internaţional la centenar

Ieri, la Brad, cu ocazia desfăşurării celui de-al optulea Simpozion Internaţional de Geologie Economică, s-au adunat în municipiu zeci de cercetători, cadre didactice, geologi, ingineri, din ţară, dar şi din Franţa, Italia, Ungaria şi Brazilia, evenimentul fiind organizat cu ocazia centenarului Muzeului Aurului. „După multe probleme de ordin tehnic, dar şi judiciar (n.r.-muzeul era să fie pierdut de către stat), suntem aproape să finalizăm renovarea Muzeului Aurului, ca să se bucure toată lumea de exponatele care se află aici. Colecţia de la Brad s-a conturat într-o sută de ani, anul acesta sărbătorind centenarul obiectivului. De aceea, vrem să-l redeschidem, piesele având o valoare inestimabilă”, a declarat Daniel Andronache, directorul general al Companiei Minvest Deva.

Brandul „Descoperă strălucirea aurului”

„Şopârla de aur”, „Balerina”, „Pana lui Eminescu”, „Harta României Mari”, piesele de rezistenţă ale Muzeului Aurului din Brad, precum şi alte peste 1.300 de exponate din aur şi 1.000 de minerale fără aur, au ajuns la locurile lor, în scurt timp, finalizându-se evaluarea lor. Toată lumea se întreabă cât valorează cele aproape cinci kilograme din aur, cât cântăresc exponatele de la Brad. Nimeni însă nu poate spune care este valoare lor reală, ele fiind considerate inestimabile. „La o expoziţie din anul 1936, piesa „Şopârla din aur” a fost transportată la Paris, fiind asigurată pentru două milioane de lire sterline. În 2004, 14 piese de la Brad au fost expuse la o manifestare la Berlin, unde am participat şi eu, iar acestea au fost asigurate la 1,5 miliarde de lei de atunci”, a spus primarul municipiului Brad, Florin Cazacu. Edilul şef a mai declarat cu această ocazie că a înregistrat la OSIM brandul „Descoperă strălucirea aurului” şi că nu a renunţat la realizarea „Drumului aurului, un circuit turistic ce urmează să includă Galeria “Treptele Romane”, săpată manual în stâncă şi mocăniţa, pe un traseu de 10 kilometri.
Povestea exponatelor din aur de la Brad este extraordinară. „Şopârla”, de exemplu, a fost descoperită în anul 1932, într-un gol din mină. Ultimele piese de la Muzeul din Brad au fost aduse în anul 2007, 120 de plăcuţe din aur, toate cântărind 20 de grame în total.

One thought on “Muzeul Aurului îşi va redeschide porţile în două luni

  • Acest muzeu a avut lacatul pe usa datorita incompetentei celor care acum sant la putere si care au aranjat si vanzarea lui dupa ce a fost reabilitat pa banii SC Conversmin SA Bucuresti.Muzeul a revenit la MINVEST SA Datorita Directorului general Farcas Ladislau un om cu studii juridice solide si care a adus muzeul acolo unde i-a fost locul ! E usor sa te bati cu caramida in piept pe munca altora !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura