Comunitate

Municipiul Orăştie, viitoarea poartă de intrare către Cetăţile Dacice

Magdalena Şerban

Primăria municipiului Orăştie are în desfăşurare un program investiţional structurat pe două componente integrate. Este vorba de o investiţie cu bani europeni nerambursabili pentru „Realizarea Muzeului Civilizaţiei Dacice cu reabilitarea şi modernizarea străzilor de acces, în municipiul Orăştie”. În acest context, recent, administraţia publică locală a organizat o întrunire cu specialişti de renume în valorificarea ştiinţifică a patrimoniului arheologic naţional şi european.

Urmează licitaţia
”La întâlnire au fost prezenţi membrii coordonatori ai marilor şantiere arheologice de la Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, reprezentanţi ai Departamentului de Istorie Antică şi Arheologie din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, cercetători ştiinţifici de la Muzeul de Istorie Transilvania din Cluj-Napoca şi de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, arhitecţi, reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului din Bucureşti şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara. Obiectivul nostru a fost să punctăm detaliile privind programul muzeal, respectiv proiectul expoziţional necesar a fi conceput în funcţie de piesele de patrimoniu ce vor fi expuse, astfel încât să fie cât mai bine puse în valoare. În momentul de faţă acest program se află în ultima fază de proiectare, urmând să demarăm licitaţia publică pentru lucrările de execuţie”, a afirmat primarul din Orăştie, Ovidiu Bălan (foto). De precizat că noul muzeu va funcţiona în clădirea fostului Colegiu Kun, iar străzile vizate pentru modernizare sunt Nicolae Bălcescu (tronson2), Nicolae Iorga, Ion Creangă şi Cetăţii. Întregul demers al conducerii locale are la bază ideea de a include mai asumat municipiul în circuitul turistic şi religios, pentru a-l transforma în poartă de intrare către Cetăţile Dacice. Totodată, se va încuraja dezvoltarea turismului cultural-istoric, aici existând un veritabil potenţial, dată fiind prezenţa vechii cetăţi a Orăştiei, a muzeului de etnografie şi artă populară, a bisericilor monument din secolul al XIII-lea şi a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Parteneriat specializat
”Având în vedere importanţa patrimoniului cultural al zonei, în scopul protejării şi promovării în manieră optimă a acestuia, Primăria municipiului Orăştie şi Consiliul Judeţean Hunedoara au încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului din Bucureşti. Această colaborare este un mare avantaj pentru oraşul nostru. Institutul Naţional al Patrimoniului are între atribuţiile proprii propunerea de proiecte de restaurare a monumentelor istorice, elaborarea de norme şi metodologii specifice domeniului monumentelor istorice, precum şi coordonarea ştiinţifică a activităţii de monitorizare, protejare şi management a monumentelor istorice, care să asigure punerea în valoare cu tehnici adecvate a monumentelor istorice”, a adăugat primarul Ovidiu Bălan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura