Politica si administratie

Municipiul Orăștie câștigă proiecte pe bandă rulantă

Magdalena Șerban
Sesiunea de alocare a fondurilor prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a adus o veste bună administrației publice din Orăștie. Proiectul depus de echipa coordonată de primarul Ovidiu Laurențiu Bălan a fost declarat eligibil și a primit o finanțare totală de 2.929.006,50 lei pentru im­plemen­ta­rea unui sistem inteligent de ma­na­gement. Zilele trecute s-a semnat și contractul de finanțare.

Un oraș smart
„A fost semnat contractul de finan­țare la Ministerul Dez­vol­tării Lu­cră­rilor Publice și Ad­mi­nis­tra­ției, având termen de imple­men­tare sfârșitul anului 2023.
În cadrul proiectului, se ur­mărește în special îm­bu­nă­tă­țirea condițiilor de mobilitate ur­bană, pe lângă re­ducerea emi­siilor de gaze cu efect de seră generate de trans­porturi, spo­ri­rea si­gu­ran­ței ru­ti­e­re în zonele ur­bane, prin soluții di­gi­tale și eco­lo­gice de transport. În acest scop, vor fi asi­gu­rate un sistem in­tegrat de supra­ve­ghere vi­deo (dota­rea cen­tru­lui de co­man­dă cu un video­­wall, server și am­pla­sarea de ca­mere în teren), se va face o di­gitalizare a par­cărilor (amplasare de senzori de parcare, parcome­tre pentru pla­tă, sistem soft­ware de moni­to­ri­zare și control al par­că­rilor și dispozitivele afe­ren­te pentru comu­ni­ca­rea echi­pa­men­telor din teren cu ser­verele), se vor achiziționa sisteme de supraveghere pentru zone de risc și toto­dată mobilier in­teligent pentru stații de autobuz/ bănci smart. Vrem să sporim gradul de siguranță în rândul cetățenilor prin monitorizarea video, urmând ca în punctele principale din oraș să fie montate camere de su­pra­veghere. Este dovedit faptul că acolo unde func­ționează un astfel de sistem, și rău­voitorii și răufăcătorii dau un pas în spate. Plus că se pot întâmpla inci­dente/accidente și e bine să existe do­vezi, dacă ne sunt solicitate de către organele abilitate. Partea smart implică dotări dintre cele mai moderne, printre care amintesc posibili­ta­tea încărcării gadget-urilor, ofe­rită de noua tipologie de bănci stradale, co­nectare la Internet, etc. So­cie­tatea actuală este într-o con­­tinuă mișcare, di­na­mica și teh­nica se mo­difică de la un an la altul, așa că și cerințele oa­me­nilor suferă trans­­formări. Căutăm să ve­nim cu o­por­tu­nități din­tre cele mai di­ver­se. În pa­ra­lel cu păs­tra­rea, con­ser­va­rea și pro­mo­varea o­biec­­tivelor de re­fe­rință pen­tru is­toria și cul­tura locală, do­rim să ne dez­vol­tăm con­tinuu și pe acest sector mo­dern. Dacă în ur­mă cu câțiva ani, ori­en­tarea axe­lor de finanțare era una cla­sică, iată că s-a re­inventat traiectoria, dorindu-se efi­ciență maximă, ra­pi­di­tate, și sus­te­na­bilitate. În concluzie, dez­voltarea va continua”, a transmis edilul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan (foto).

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

9 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

9 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

9 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

9 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

9 ore ago