Categories: Editorial

Mulţumesc, Sandu Gruian, şi să auzim de bine!

La începutul weekend-ului, am primit o veste proastă. Colegul şi prietenul meu (fiindcă eu aşa îl consider, prieten) m-a anunţat că,  începând cu acest număr, va înceta colaborarea cu cotidianul nostru. Mai exact, nu va mai scrie comentariile sale zilnice, publicate neîntrerupt – sub genericul “Fără băşcălie” – timp de peste cinci ani, în pagina a 5-a a ziarului şi în ediţiile sale online. Ulterior, am constatat că el a anunţat şi pe site, în spaţiul destinat comentariilor cititorilor, că se retrage şi nu-şi va mai susţine rubrica sa din ziar. Motivul? Îl redau exact aşa cum l-a scris colegul meu în spaţiul amintit de pe site-ul nostru: “Spre bucuria multora, atât timp cât redacţia acestui ziar permite un limbaj scabros în comentarii, limbaj care a coborât mult sub acceptabil, cred că e momentul să mă retrag, dând astfel cale liberă unui nou val de înjurături, care vor aduce rating unui ziar la care am ţinut şi căruia îi mulţumesc pentru faptul că m-a suportat atât de multă vreme”.
Deci, asta este. Aşa se întâmplă în multe redacţii, la multe alte locuri de muncă. Oamenii vin, pleacă, după un timp mai lung sau mai scurt. Nu-i nici o supărare, fiecare are dreptul să-şi aleagă priorităţile în profesie şi în viaţă, într-un moment sau altul.
Normal, nu aş fi scris aceste rânduri, deoarece în cele peste două decenii, în care am creat, lansat şi condus ziare, am fost pus de nenumărate ori în situaţia de a mă despărţii de colegi din redacţie sau de colaboratori. Şi, credeţi-mă, n-au fost puţini. Dar viaţa merge înainte, cu bune, cu mai puţin bune şi chiar cu rele.
O fac totuşi, deoarece vreau să subliniez unele lucruri. În primul rând, ţin să-i mulţumesc lui Alexandru Gruian, pentru tot ce a făcut în aceşti ani la cotidianul nostru. Pentru noi a fost un editorialist preţios şi onest. Un condeier talentat, cult, cu spirit de observaţie ascuţit şi – indiferent ce va zice unul sau altul – eu continui să cred că este un jurnalist cu coloană vertebrală. Iar dacă astăzi, MESAGERUL HUNEDOREAN este, din toate punctele de vedere, cea mai puternică şi mai influentă publicaţie a judeţului, fără îndoială că un mare merit îl are şi Sandu Gruian.
Din păcate, după cum se vede şi din comentariul său de pe site, se pare că Alexandru n-a rezistat psihic celor câtorva “postaci” care l-au înţepat  sistematic. Iar limbajul folosit de unii dintre aceştia, mai ales în ultima vreme, a fost mai mult decât suburban. Dar asta este, dacă ţi-ai asumat postura de editorialist-comentator, trebuie să înveţi să accepţi nu numai laudele, ci şi înjurăturile sau, mai rău, calomniile la adresa ta şi a celor apropiaţi ţie. Şi, legat de felul în care înţeleg să se exprime unii dintre cititori în comentariile postate pe site, redacţia nu că nu vrea, dar nu le poate filtra sau bloca din start, ci doar după ce ele au apărut. Şi cum nu vrem să cenzurăm opiniile cititorilor noştri, ne asumăm riscul să avem parte şi de mesaje din categoria suburban.
Acestea fiind zise, încă o dată, îţi mulţumesc, Sandu Gruian, şi să auzim numai de bine!

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Pacat, a plecat cel mai "scolit" dintre jurnalistii vostri. Cu diletantii care au ramas in redactie o sa falimentati si voi cat de curand. Motivul invocat insa de Gruian mi se pare stupid, fapt care ma determina sa cred ca adevaratul motiv tine de alta sfera, nu de cea a trivialitatile limbajului din comentarii. Este, daca vreti, asemanator motivatiei primarilor PNL care trec in barca UNPR.

  • @Someone
    Am spus, este o pierdere pentru redactie, au mai fost si altele, in cei sase ani de cand functionam, dar asta-i viata. Cat despre diletantii din redactie, cred ca gresiti profund, nu stiu la cine va referiti. Oricum, o afirm aici si stiu ca nu gresesc, la acest cotidian lucreaza cei mai buni oameni din presa hunedoreana actuala.In ce priveste falimentul de care vorbiti, spun doar atat: vrabia malai viseaza si golanul toale noi! Sa ne auzim cu bine!

  • Fara bascalie, a fost "number one" la Mesagerul... !
    Il asteptam sa revina !
    Nu era insa cazul, sa te superi chiar asa, pe cei care mai polueaza pe aici. Asta e societatea in care traim. Daca ne-am lua dupa limbajul colorat de pe strada, n-ar mai trebui sa iesim din casa!
    Poate a primit o oferta mai buna???
    Oricum , succes si numai bine !!

  • Bineinteles ca motivul enuntat a fost doar un pretext. Molot, seful lui la CJ si la HdTV, a cumparat Ziarul Hunedoreanului, pe numele fiicei sale, ca doar nu-i prost sa se incarce cu avere, pe care n-are cum s-o justifice. Si atunci domnul Gruian a primit ordin sa treaca la ziarul lui Molot, stapanul sau. Asta-i adevarul, iar fraierul de Lepadatu ii mai si multumeste.

  • Bullsh*t! Sunteţi pe Wordpress, nu stă în picioare "scuza" asta, cum că nu puteţi filtra comentariile. Ba le puteţi filtra şi le puteţi păstra chiar în moderare pe cele care conţin anumite cuvinte-cheie. Se pot face multe pe Wordpress, nu aveţi nevoie decât de un om cât de cât priceput.
    Nimeni nu ar trebui să fie obligat să suporte înjurăturile anonimilor de pe net. Pe blogul meu, eu sunt stăpână, pentru că este domeniul meu, cumpărat şi întreţinut de mine. Pe banii mei. Şi, sincer, aş considera lipsă de respect faţă de cititorii mei publicarea comentariilor care nu au nici o legătură cu ceea ce am scris, dar în care sunt înjurată gratuit.

  • Sensibili mai sunt unii.
    Sunt curios daca a solicitat celor din redactie filtrarea mesajelor, sau a avut nevoie de un motiv de copil mic sa plece la seful lui molot.

  • daca l-am jignit imi cers scuze si iertare d-lui ALEX GRUIAN!
    ROG SI CEILALTI COMENTATORI SA FACA ACEST GEST ,CEI CARE SE CONSIDERA CU MUSCA PE CACIULA.
    DACA AI PRIMIT ACEST MESAJ ,ROG PE D-L ALEX GRUIAN SA CONFIRME!MULTUMESC SI NUMAI BINE SI SANATATE!
    P.S.D-LE LEPADATU -FRUMOS COMENTARIU DESPRE FOSTUL COLEG AL DVS ALE GRUIAN!!!

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Victooooorie!

Corvinul aduce Cupa României acasă, la Hunedoara. Gladiatorii lui Florin Maxim au fost fantastici. Peste…

12 ore ago

Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 - 1815), scrisă…

13 ore ago

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

20 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

20 de ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

20 de ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

20 de ore ago