Categories: Actualitate

Monede dacice de tezaur recuperate de autorități vor fi aduse luni la Muzeul Național de Istorie al României

Tezaurul istoric al României va fi completat luni cu monede dacice recuperate de autorități din Italia și județul Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), informează un comunicat al instituției de cultură.

Readucerea în țară a 27 monede de aur dacice de tip Koson (stateri), reprezintă rezultatul a aproape doi ani de muncă, la care au participat magistrați de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ofițeri de poliție, funcționari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și experți de la Muzeul Național de Istorie a României, precum și omologii lor din Italia.

Cu același prilej, vor fi prezentate și cele 138 de monede de aur de tip Koson, recuperate recent, de pe teritoriul satului Ocolișul Mare, județul Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul Național de Istorie a României, în vederea efectuării unor expertize.

Până în prezent s-au desfășurat 11 operațiuni de recuperare și repatriere a brățărilor de aur dacice (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 și două în 2013), având ca obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea convenției UNIDROIT, din Franța, Elveția, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii și Germania.

Potrivit MNIR, ca urmare a acestor acțiuni, patrimoniul cultural național a fost reîntregit cu următoarele bunuri: 13 brățări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kg, 1.024 monede de aur de tip Koson, 204 monede de tip Koson din argint, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale și fantastice. Lor li se adaugă alte 33 monede grecești de aur de tip Lysimachos, emise în secolele II-I a.C., la Tomis și Callatis, un depozit de unelte și arme din fier, precum și 3.663 monede din argint și bronz, recuperate de autoritățile judiciare pe teritoriul României, între anii 2009 și 2014.

La realizarea expertizelor științifice ale bunurilor arheologice și numismatice excepționale aparținând patrimoniului cultural național al României, recuperate cu sprijinul organelor judiciare românești și străine, au participat o serie de specialiști care activează în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, Institutului Național de Fizică Atomică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutului de Istoria Artei și Arheologie (Cluj-Napoca), Bibliotecii Academiei Române, Muzeului de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeului Țării Crișurilor (Oradea). Expertizele s-au realizat și într-o serie de laboratoare specializate din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Statele Unite ale Americii.

Cele două loturi de monede din aur dacice recuperate recent din Italia și din județul Hunedoara sunt alcătuite numai din stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmașii lui Burebista. Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele și titlul suveranului emitent. Ele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia. Fapt excepțional, datorită acestor monede, cunoaștem azi mai multe date despre istoria politică, viața economică, socială, arta și religia Daciei în anii care au urmat dispariției lui Burebista.

Toate aceste monede extrem de rare au fost obținute în mod ilicit, de către persoane implicate în activități ilegale de detecții și săpături în zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România și puse în vânzare pe piața internațională numismatică din Europa și SUA. Monedele recuperate vor fi prezentate publicului român în expoziție temporară. (Agerpres)

 

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Tupeu de nei­ma­gi­nat pentru un purtător de lămpaş. Obişnuit ani de zile cu ciordelile şi…

34 de minute ago

Încă o promisiune onorată de președintele Laurențiu Nistor. Încep lucrările de reabilitare a drumului care leagă municipiul Orăștie de Costești și Sarmizegetusa Regia

O veste extrem de bună înainte de săr­bă­torile pascale! O promisiune onorată din nou! Surpriză…

35 de minute ago

Bulina albă

Bogdan Mihăilă, tânăr pasionat de saxofon Pentru că a obținut trofeul ”Lira cu briliante” la…

36 de minute ago

Bulina neagră

Mihai B., recidivist Pentru că a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea după ce…

36 de minute ago

Tânăr jefuit de o damă de companie

Bărbatul din municipiul Vulcan a petrecut într-un bar din localitate, iar spre miezul nopții și-a…

38 de minute ago

Curtea de Apel Alba Iulia decide în dosarul polițistului prins cu mită

Ofițerul din cadrul Poliției Petroșani rămâne în arest la domiciliu au decis magistrații Curții de…

39 de minute ago