Categories: Fara bascalie

Mocăniţa Hunedoara sau cum repară unii ce au stricat alţii

Ştirea referitoare la asocierea dintre Consiliul local Hunedoara şi cel al comunei Ghelari, în vederea refacerii traseului mocăniţei care mergea dinspre Hunedoara spre Govăjdie este, în sine, o veste foarte bună. Sigur că până la materializarea ei mai este, dar iniţiativa în sine este una cu succes sigur: linia ferată străbate un traseu suficient de lung şi spectaculos, opririle pot deveni semnificative (în sensul în care pasagerii au ce vedea şi ce face), mai ales dacă avem în vedere că unul din punctele de maxim interes poate deveni – amenajat cum se cuvine – furnalul de la Govăjdie. Traseul ar fi astfel unul care respectă cerinţele turismului modern, care spune că omul trebuie să aibă ce face, să descopere multiple posibilităţi de petrecere a timpului, de explorare, accesibile unei plaje foarte variate de vârste.
În acelaşi timp însă, ceea ce s-a întâmplat cu mocăniţa este un exemplu – al câtelea oare…? – despre cum se petrec lucrurile în România. După asocierea celor două administraţii publice locale, este nevoie de un proiect. Apoi, de refacerea efectivă a liniei ferate, prin cumpărarea şinelor, a traverselor, a componentelor podurilor. Apoi, locomotive şi vagoane. Ei bine, toate acestea au fost acolo până acum câţiva ani, când proprietarul, o firmă privată, evident prin reprezentanţii ei, a dat dovadă de iresponsabilitate, lăsând un asemenea patrimoniu să fie distrus şi determinând astfel cheltuirea unor sume de bani considerabile pentru refacere. Ca să nu mai vorbim de timpul necesar repunerii în funcţiune. Este ca şi cum moşteneşti o casă, o dărâmi, apoi vine vecinul şi-ţi spune ce mult valora. Fiind însă vorba de o privatizare care nu a fost plătită la adevărata valoare, cel care a avut-o şi-a permis să o distrugă sau, prin neimplicare, să admită furtul şi deteriorarea iremediabilă a liniei.
Şi încă ceva – este de salutat, în cel mai pozitiv mod, implicarea celor care de ani de zile luptă sub lozinca „Salvaţi mocăniţa Hunedoara”. Le doresc succes şi sper să putem călători din nou, aşa cum părinţii noştri o făceau, cu mocăniţa spre extraordinarul ţinut al pădurenilor.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Se poate reface din fonduri europene,masura 1.3.1 ,dezvoltare infrastructura turism sau masura 5.2. refacere linii inguste de deal si munte.Si se poate reface foarte repede 6 luni ,maxim un an.In 1899 cele 3 companii austriece au facut intregul traseu in 19 luni:10 km terasament pe marginea muntelui ,incluzand 2 tuneluri(unul de 747 m,altul de 42m) si cateva poduri(primul pod curb din tara)viaductul peste valea zlastiului.

  • Ideea este excelenta, pentru toata lumea. Si daca luam in calcul cele prezentate de dl. Bera se poate face si mult mai repede !

  • @alex gruian
    "Ehei, domnule Bera, era in 1899 si companiile erau austriece!"...si lucrau cu forta de munca de la fata locului, adica cu unii din strabunii nostri.!
    Deci, noi nu prea ne ridicam la nivelul acela..?

  • Acum...? In nici un caz! Ne place sau nu, mai conteaza si cine comanda, nu doar cine executa!

  • "mai conteaza si cine comanda, nu doar cine executa!"
    Pai , hai ca poate il impaiaza USL pe "tatucul cel bun", il pune in fereastra sa-l vada si postasul care ii aduce pensia !!!
    Si noi toti la indemnul celor luminati ne vom bucura de milionul de locuri de munca, vom munci toti precum Antonescu si statul social ne va plati toate datoriile la banci si la alti creditori si vom trai precum Iliescu cu trei categorii de venituri , pensie, salariu de senator si indemnizatie de sef de stat,
    Hai Romania !!!

  • @alex gruian
    Prea tarziu urarea.... e deja dus cu totul.
    Important ca are pensia marita si putere de cumparare. Asa ca-si permite medicamentele necesare. Problema este ca nu prea respecta tratamentul.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

6 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

6 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

6 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

6 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

6 ore ago