Miză de 10 miliarde euro pentru concursurile la şefia Caselor de Sănătate

Adriana Năstase

Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de directori generali la Casele de asigurări de sănătate şi la Casa Opsnaj merge înainte, după ce, până pe 20 aprilie, persoanele interesate au putut să-şi depună candidaturile.

Probleme cu alocările
Acestea urmează să fie evaluate de o co­misie iar numele candidaţilor selectaţi, care vor putea merge în etapa următoare a con­cur­sului, vor fi făcute publice astăzi, 23 aprilie.
În judeţ, ştim sigur că actualul şef al Casei de Asigurări de Sănătate, Adrian David, s-a înscris la concurs. Vom afla astăzi cine şi-a mai depus candidature pentru acest post.
Marea miză, spun cei din sistem, o re­prezinta de fapt administrarea celor 10 mi­liarde de euro, bugetul Fondului National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), al doilea ca marime din România, după cel de pensii.
Surse medicale susţin că peste 55 la sută din aceşti bani merg către spitale, circa 25 la sută din FNUASS se duce la decontarea me­dicamentelor, respectiv în farmacii, serviciile de medicină de familie primesc undeva la 7-8 la sută din FNUASS în timp ce serviciile pa­ra­clinice, adică analizele medicale şi investi­gaţiile, au alocat cam 5-6 la sută din bugetul total al FNUASS.
„Întotdeauna au fost probleme cu împăr­ţirea banilor pe diverse categorii de furnizori. Pe fiecare categorie preşedintele Casei ju­deţene poate să meargă într-o anumită di­recţie. Există nişte criterii dar stă la latitudinea preşedintilor de Case judeţene să aprobe sau să nu aprobe un anumit volum. Spre exemplu, la paraclinic sunt nişte criterii de stabilire a unui punctaj dar evaluarea punctajului res­pec­tiv o fac tot preşedinţii, îi mai strâng cu uşa pe cei pe care nu îiplac. Există o influenţă foarte mare pe care poate să o aiba pre­şe­dintele unei Case de sanatate”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
S-au luat la harţă de la sârma pe care uscau rufele

Un bărbat din municipiul Hunedoara a fost la un pas să ajungă în puşcărie pentru distrugere. S-a certat cu un

L-au prins că a aruncat molozul la groapa de gunoi

Şoferul unei camionete a fost prins în fla­grant de poliţiştii locali din Deva, în timp ce arunca deşeuri provenite din

Orăştioara de Sus: alocări bugetare cu mult mai mici decât nevoile comunităţii

Magdalena Şerban Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, în prezent, nici o unitate administrativ-teritorială din România nu se află în situaţie de

Închide