ActualitateFlash

Misiune imposibilă pentru pompieri, în staţiunile montane

Carmen Cosman

În cazul unui incendiu în staţiunile montane din Valea Jiului, cabanele ar arde fără să poată interveni cineva în timp util. În primul rând, nu există nici o sursă sau rezervă de apă, iar în al doilea rând, în Parâng, echipele de intervenţie pot ajunge doar cu telescaunul.

Deocamdată, nu există soluţii
În staţiunea Straja, accesul se poate face cu autospecialele, dar în munte, nu este nici o sursă sau o rezervă de apă ce ar putea fi folosită de pompieri. În plus, construcţiile sunt atât de apropiate, încât focul s-ar propaga cu uşurinţă de la o cabană la alta. „În Straja, într-adevăr, sunt cele mai mari probleme privind construcţiile”, a declarat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
În Parâng, cabanele sunt mai aerisite, dar nici aici nu există rezerve de apă. În plus, accesul se poate face doar cu telescaunul, iar echipele de intervenţie nu au cum să ajungă mai repede de o oră de la primirea apelului. În primăvara acestui an, în staţiunea montană de lângă Petroşani a avut loc un exerciţiu tactic, care a reliefat toate aceste probleme, iar autorităţile au promis să găsească soluţii rapide, până la producerea unei tragedii.  După aproape un an, însă, situaţia este neschimbată, iar oamenii din munte ar fi nevoiţi să se descurce cum pot în cazul unui incendiu.

Prevenţia este vitală
Viceprimarul municipiului Petroşani, Claudiu Cornea, spune că această problemă spinoasă se va rezolva doar după implementarea proiectului de amenajare a domeniului schiabil. „În Parâng au început lucrările de amenajare a domeniului schiabil, iar proiectul va putea rezolva şi această problemă. E adevărat, acum, pompierii nu pot să se alimenteze decât de jos, deoarece în munte nu este nici o sursă de apă care să poată fi folosită”, a declarat Claudiu Cornea.
Reprezentanţii ISU Hunedoara spun că prevenţia este singura soluţie, în aceste condiţii. „Ar trebui să aibă rezerve de apă şi să respecte toate normele de utilizare a instalaţiilor de încălzire şi a instalaţiilor electrice, ca să evite producerea unor incendii. Respectarea normelor de prevenire a incendiilor este vitală”, a precizat Anemona Doda.
Din nefericire, există deja experienţa nefastă a unor incendii produse în munte, cu consecinţe grave. În Retezat, Cabana Pietrele a ars din temelii, iar în Parâng, „Căsuţa din Poveşti” a fost mistuită de flăcări.

One thought on “Misiune imposibilă pentru pompieri, în staţiunile montane

  • Pina la statiunile montane,exista multe zone IN LOCALITATI cu infrastructura in asa hal,incit pompierii,salvarea,politia,au misiunea la fel de „imposibila”.Viziune clara si prioritate in gindirea administratiilor locale: a imposible dream.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura