Miriştile din judeţ ard la „foc continuu“

2 noiembrie 2011 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Cristina Ghenea

Peste 90 de hectare de teren din judeţ au fost mistuite de flăcări în mai puţin de 24 de ore, din cauza arderilor necontrolate de vegetaţie uscată. Chiar dacă acestea sunt ilegale, Garda de Mediu nu a intervenit în nici unul dintre cazuri.
În urmă cu două zile, pompierii de la şase detaşamente din judeţul nostru au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unor astfel de incendii. În total, au avut loc 11 arderi de vegetaţie uscată, atât pe câmpuri, cât şi în localităţi. „Cetăţenii au scăpat de sub control arderile de vegetaţie pe străzi din Deva, Simeria, Hunedoara şi Petroşani, dar şi în alte zone din judeţ, pe terenuri virane. S-a intervenit cu autospeciale cu apă, iar în locurile greu accesibile, cu echipamente de stingere specifice, aflate în dotarea echipajelor“, a declarat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. În total, suprafaţa arsă depăşeşte 90 de hectare.
Garda de Mediu închide ochii
Chiar dacă aceste arderi de vegetaţie uscată sunt interzise de lege, şi nu doar pentru că sunt periculoase, ci pentru că sunt şi poluante, cetăţenii nu se tem de amenzi şi continuă să provoace incendii. În aceste cazuri, sancţiunile pot ajunge şi până la 3.000 de lei şi pot fi aplicate de către reprezentanţii Gărzii de Mediu. Aceştia, însă, închid ochii de fiecare dată. „Colaborăm cu pompierii şi suntem înştiinţaţi de fiecare incendiu“, a declarat Cristian Moldovan, şeful Gărzii de Mediu Hunedoara. Când a fost întrebat de numărul de sancţiuni aplicate în acest an, sau cel puţin în urmă cu două zile, acesta s-a enervat şi a refuzat să ne răspundă.
Potrivit Anemonei Doda, în ultimele două luni de zile, pompierii au stins peste 100 de incendii de vegetaţie uscată, provocate de hunedoreni. Asta înseamnă că, în aceeaşi perioadă, şeful Gărzii de Mediu a fost înştiinţat de peste 100 de ori de faptul că miriştile sunt mistuite de flăcări, dar n-a luat nici o măsură, potrivit legii, împotriva celor care provoacă aceste incendii.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Numai înfrângeri la zero

Mureşul Deva a suferit în actualul campionat, şase înfrângeri, patru acasă şi două în deplasare, iar elementul comun al tuturor...

Săracii ies din iarnă cu ghetele cârpite

Oamenii sunt prea săraci ca să-şi cumpere o pereche de încălţări noi, aşa că cizmarii sunt tot mai căutaţi. De...

„Speranţele” de la Cetate, campioane în Germania

Echipa de gimnastică a Clubului „Cetate” Deva a câştigat competiţia „Gymnastics Hamburg”, desfăşurată în Germania, la care s-a prezentat cu...

Închide