FlashPolitica si administratie

Ministrul Muncii estimeazã o fraudã de 3 milioane de lei

Cristina Ghenea

Prezent ieri la Deva, Sebastian Lăzăroiu (foto), ministrul Muncii, a declarat că toate dosarele persoanelor cu handicap din judeţul nostru vor fi reevaluate.
Asta, deoarece, în urma unui control efectuat, inspectorii sociali au depistat sute de nereguli grave în dosarele din evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara. „Dacă doar dintr-o mică parte a dosarelor verificate, în peste 70 la sută au fost găsite erori, atunci, estimez că la finalul reevaluărilor, frauda se va ridica la circa trei milioane de lei”, a afirmat ministrul.

Cele mai multe persoane cu handicap din vestul ţării

„Cele mai multe persoane cu handicap, din regiunea de vest a ţării, sunt din judeţul Hunedoara. Asta înseamnă că 4,44 la sută dintre hunedoreni au un handicap, în timp ce ponderea judeţului Timiş este de 3,57 la sută, iar a judeţului Arad, de 2,74 la sută. Cu toate că majoritatea au un handicap psihic sau mintal, în judeţul Hunedoara, nu există nici un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică”, a declarat ministrul Muncii, în conferinţa de presă. În urma unui control, s-a stabilit că din cei peste 18.000 de cetăţeni cu handicap, din judeţul nostru, peste 90 la sută sunt încadraţi la handicap grav şi accentuat. „Cei cu handicap accentuat primesc câte 234 de lei lunar, în timp ce persoanele cu handicap grav iau câte 413 lei pe lună, şi primesc şi un însoţitor, plătit cu câte 500 de lei lunar”, a adăugat Sebastian Lăzăroiu.

Încadrări făcute din milă

După ce 180 de dosare au fost verificate de către inspectori din comisiile ministeriale, aceştia au constatat că în 130 dintre ele existau nereguli flagrante în ceea ce priveşte încadrările legale în gradele de handicap. „Pe lângă verificarea dosarelor, inspectorii au efectuat şi 21 de controale în teren. Astfel, au fost depistate persoane încadrate pentru demenţă Alzheimer, formă gravă, cu asistent personal, care posedă permise de conducere eliberate în 2009 sau în 2011”, a precizat ministrul Lăzăroiu. Acesta spune că vina pentru aceste nereguli este atât a primăriilor, care fac anchetele sociale, cât şi a DGASPC Hunedoara şi a medicilor din comisiile de evaluare. „Nu mi-a venit să cred când am auzit că încadrările nu se fac doar pe criterii medicale, ci şi pe criterii sociale”, spune ministrul. Atât DGASPC Hunedoara, cât şi doi medici din comisie au fost amendaţi, în total, cu 17.000 de lei, însă potrivit directorului DGASPC Hunedoara, Viorica Popescu, amenzile aplicate au fost contestate în instanţă, deoarece medicii susţin că sunt nevinovaţi. „Acuzaţiile aduse de ministrul Muncii nu sunt întru totul în conformitate cu realitatea. În plus, comisiile de evaluare sunt în subordinea directă a Consiliului Judeţean Hunedoara, nu aparţin de DGASPC”, a mai spus Viorica Popescu.

„Trebuie introdusă răspunderea penală”

Sebastian Lăzăroiu a declarat că primăriile, medicii şi DGASPC nu sunt singurii vinovaţi de toate aceste nereguli. El a dat exemplul unei asociaţii ce reprezintă interesele persoanelor cu handicap. „Acest ONG se ocupă cu traficul de influenţă în justiţie. O să facem mai multe cercetări şi vom începe demersurile necesare pentru a-i retrage acreditarea”, mai spune ministrul. De asemenea, acesta a adăugat că în cazul celor constatate în judeţul Hunedoara, s-a făcut şi plângere la Parchet, însă pentru astfel de greşeli, ar trebui introdusă răspunderea penală pentru toţi cei implicaţi. Aceasta ar putea fi una dintre măsurile luate începând din toamnă, o dată cu schimbarea legii de asistenţă socială. Până atunci, reevaluările dosarelor din judeţ vor continua, însă comisiile de evaluare vor fi alcătuite din aceiaşi membri. Asta, deoarece medicii nu se înghesuie să facă parte dintr-o astfel de comisie, întrucât salariul este de doar 40 de lei pe lună. „Trebuie să întărim inspecţia socială şi comisiile de evaluare, să mărim valoarea sancţiunilor şi să mergem până la urmărire penală. De asemenea, trebuie să găsim soluţii şi pentru mărirea salariilor membrilor acestor comisii, deoarece sunt convins că şpăgile sunt mai mari decât salariile”, a spus ministrul Lăzăroiu.

4 comentarii la „Ministrul Muncii estimeazã o fraudã de 3 milioane de lei

  • Si asta este doar partea vizibila a aisbergului!
    Sa dea Domnul sa fie bani la buget , ca se gasete cine sa-i „pape „!!!
    Eu zic sa fie verificati intii toti posesorii de permise de conducere auto si apoi mai vorbim!!!
    S-auzim numai de bine!!! si in rindul handicapatilor!!!!

  • inca merge afacerea ,mergem la comisie , anual sau de doua ori pe an, dam o spaga , si ne rezolvam problema, cine nu are maini si picioare trebuie sa mearga la comisie de parca i-ar creste organele la loc ,mergi si stai la rand cu altii care vad ca merg bine pe picioare , vorbesc bine , aud bine , doar ca fac pe nebunii , ia baga-i o saptamana la spitalul de nebuni si vezi cum renunta singuri la pretinsele ,, boli mintale,,.Tara de doi bani cu legi de doi bani , legi facute contra handicapatilor adevarati si permisive pentru escroci si pentru doctorii care ,, rezolva,, orice. La astia trebuie retras dreptul de a profesa .

  • Am stat si am recitit si acum imi pun si intrebarea: Oare nu asta este si cauza pentru care Molot si Mircia Muntean au cistigat de doua ori consecutiv , alegerile din judetul Hunedoara?????
    !8.000 si majoritatea bolnavi psihici…!!!!
    Chiar ca avem nevoie de ajutorrrrr !!!!!!!!!!!!

  • …,,Cine strigă ,ăla e,,!!!!Eu cred că h….capatul de Lăzăroiu are nevoie de comisie!!!!!Să treacă pe la Zam,la institut…!!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura