Categories: Actualitate

Minexfor Deva – 60 de ani de prospecţiuni şi explorări geologice

Nicolle Ebner

Astăzi, 6 august 2010, de Ziua Minerului, SC Minexfor S.A. Deva celebrează 60 de ani de la demararea activităţii de prospecţiuni şi explorări geologice, în Ardeal.

Zăcământ de cărbune negru, la Târnava de Criş
“Sunt ani mulţi de muncă şi experienţe grele, riscante, bărbăteşti, în care peste 10 mii de suflete şi-au urmat menirea descoperirii celor mai importante zăcăminte de substanţe minerale şi organice utile. Cel mai recent succes al nostru a fost descoperirea zăcământului de cărbune de la Târnava de Criş”, spune Nicolae Ţandrău, director general al SC Minexfor S.A. Deva. În 2009, forajele specialiştilor de la SC Minexfor S.A. Deva au „lovit” în această zonă un zăcământ de cărbune brun, ce are o înălţime medie de 15 metri, în România, din punct de vedere al înălţimii. Din datele existente până în acest moment, este vorba de 500.000 de tone de cărbune brun cu o putere calorică între 2.500 şi 4.000 de kilocalorii (Kcal). Soarta zăcământul descoperit anul trecut de SC Minexfor S.A. Deva depinde de strategia Guvernului Boc, în acest domeniu. „Rolul nostru este să determinăm amploarea zăcământului şi sperăm să primim, de la Guvern, banii necesari continuării cercetărilor”, mai spune Nicolae Ţandrău.

Lupta pentru supravieţuire
Declinul în domeniul prospecţiunilor şi explorărilor geologice a început imediat după 1990, când politica de închidere a minelor a atras şi lipsa comenzilor pentru cercetare în minerit. La aniversarea a 60 de ani, doar unu la sută din activitatea societăţii devene mai este de prospecţiuni şi explorări geologice. Pe vremuri, angajaţii societăţii săpau 25 de km de galerii şi 60.000 de metri de foraj, pe an. Astăzi, vorbim de 1.500 de metri de foraj şi nici un metru de galerie, şi doar 40 de angajaţi, majoritatea fiind prinşi în activităţile conexe demarate de societate (domeniul auto, agricultură, exploatarea apelor minerale) ca să suplinească lipsa de finanţare. Dar pentru că astăzi e zi de sărbătoare, conducerea firmei a lăsat grijile de-o parte şi a pregătit şi o mică petrecere,  la care au fost invitaţi un număr însemnat de salariaţi de frunte, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi a mai multor primării din judeţ.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago