Minerii au declanşat conflictul de muncă

Carmen Cosman

Minerii din Valea Jiului nu vor protesta la Bucureşti, alături de ceilalţi nemulţumiţi, dar au deschis propriul lor conflict de muncă, înregistrat deja la ITM.

Vor rezolvarea problemelor prin dialog
Nu pleacă la Bucureşti să protesteze, chiar dacă mulţi se gândeau că nu pot să stea deoparte de mulţimea de nemulţumiţi ieşiţi în stradă. Minerii din Valea Jiului au propriile ofuri, dar vor să le rezolve pe cale paşnică, prin dialog. Petre Nica, reprezentantul Sindicatului „Muntele”, a declarat că nu crede în chemarea la „proteste paşnice”, făcută de anumite persoane pe diverse canale. „Cine vrea să protesteze paşnic, participă la un miting organizat de către sindicate sau reprezentanţii lor legali. Ca să chemi atâta lume la un protest paşnic, mi se pare puţin cusută cu aţă albă. Noi vom pleca la Bucureşti, într-o delegaţie, atunci când va binevoi să ne primească ministrul Economiei, căruia i-am trimis o adresă oficială”, a declarat Nica.

E posibilă şi începerea grevei generale
Minerii din Valea Jiului au propriile nemulţumiri, pentru care au declanşat deja conflictul de muncă, înregistrat la ITM şi notificat la CNH Petroşani, aşa cum cere legislaţia în vigoare. Petre Nica nu exclude posibilitatea să se ajungă la grevă generală, dar spune că este un proces mai îndelungat. „Săptămâna aceasta, sau la începutul săptămânii viitoare, vom avea o întâlnire cu mediatorul desemnat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara. Vom parcurge toţi paşii legali pentru rezolvarea doleanţelor noastre, până la declanşarea grevei generale”, a mai spus Nica. Minerii cer, în principal, majorarea sporului de periculozitate, de la 600 de lei, cât este acum, la 700 de lei, însă conducerea CNH le-a refuzat cererea, pe motiv că nu există banii necesari. „Nemulţumirile noastre vin de la faptul că, în ultimii trei ani, angajaţii CNH nu au mai beneficiat de nici o indexare a salariilor, în timp ce preţurile au tot crescut. Nivelul de trai al oamenilor a scăzut foarte mult”, a  explicat sindicalistul.

Un gând despre „Minerii au declanşat conflictul de muncă”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.