Comunitate

Mii de oameni au petrecut la Maialul Orăştian

Magdalena Şerban

Sâmbătă şi duminică, în Piaţa Victoriei din municipiul Orăştie a avut loc cea de-a XXIII-a ediţie a „Maialului Orăştian“, manifestare de mare tradiţie în Oraşul Paliei, iniţiată la sfârşitul secolului al XIX-lea, sub egida Reuniunii Meseriaşilor Români, însă oprită în anii comunismului şi reluată în urmă cu peste un deceniu şi jumătate de către conducerea locală.

Publicul a avut parte de un program variat, ce a inclus sport, dans sportiv şi modern, precum şi multă muzică uşoară şi populară. Adunarea s-a dat sâmbătă, pe platoul din faţa Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu“ din localitate, din itinerarul cultural nelipsind spectaculoasa paradă a Maialului. Pe scenă au evoluat artişti tineri, dar şi consacraţi. Seara a bucurat lumea cu chef de distacţie, susţinând recitaluri trupa Compact şi îndrăgita cântăreaţă Nicole Cherry. Duminică, Gaşca Zurli şi artiştii de muzică populară Ciprian Roman şi Sava Negrean Brudaşcu au fost doar o parte din rândul celor care au asigurat reuşita evenimentului.
„Este o sărbătoare a municipiului, identificându-se cu comunitatea noastră. Mulţumesc tututor orăştienilor, precum şi tuturor hunedorenilor şi oaspeţilor care ne-au fost alături. Îi aştept, cu mare drag, şi la anul ce vine. Ne dorim ca în paralel cu tradiţia să dezvoltăm şi latura modernă, adaptându-ne cerinţelor actuale. În vâltoarea vremurilor, este mare lucru ca un neam să rămână unit prin obiceiuri şi acţiuni de suflet”, a declarat Ovidiu Laurenţiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.
Mai trebuie adăugat că fiind văzută ca o sărbătoare dedicată primăverii, maialul a constituit mereu un bun prilej de a petrece, „cu mic, cu mare, într-o tovărăşie deplină”, aşa cum consemna presa de epocă. Tot din presa secolului al XIX-lea aflăm că, la 14 – 15 mai 1865, în timpul unui maial prilejuit de aniversarea a 17 ani de la Adunarea Naţională de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, a defilat, sub conducerea elevului Ioan Stoian, pe străzile Orăştiei, o mulţime de tineri, iar în curtea Bisericii Ortodoxe au fost ţinute cuvântări, în care s-a evocat originea nobilă a neamului românesc. Din păcate, în ultima perioadă a regimului comunist şi în primii ani de după Revoluţia din decembrie 1989, acesta nu s-a mai regăsit în calendarul manifestărilor organizate în oraşul Paliei. A fost reluat abia în 1997, la iniţiativa Despărţământului ASTRA, a Consiliului Local şi a Primăriei Orăştie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura