Politica si administratie

Membrii AUR Hunedoara îl întreabă pe prefect: De ce îl comemorâm pe ascuns pe Avram Iancu?

Adriana Năstase

Sărbătorile de la Țebea vor fi organi­zate în acest an, dar fără spectacolul folcloric pe care îl așteaptă an de an moții și nu numai ei. Decizia Prefecturii Hune­doara ca spectacolul artistic să nu fie organizat, i-a nemulțumit pe membrii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) Hunedoara.

Ceremonialul se menține
„Alianța pentru Unirea Românilor – Filia­la Județeană Hunedoara a fost invitată de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara să participe duminică, 12 septembrie 2021, la ”Serbările Naționale – Țebea 2021”.
Cu siguranță, formațiunea noastră poli­tică, membrii și simpatizanții noștri vom fi pre­zenți la Țebea, pentru a aduce un oma­giu uneia dintre marile personalități ale nea­mu­lui românesc – Avram Iancu, Craiul Munților.
Totuși, ni se pare de neînțeles de ce, pen­tru al doilea an consecutiv, organi­za­to­rul a­cestei manifestări o ciuntește, o lipsește de esența sa, parcă dorind să o trimită în de­rizoriu, să îi elimine simbolistica și semni­fi­cația sa. În cuprinsul invitației ce ne-a fost co­municată, se arată, sec, că programul ce­re­monialului cuprinde doar intonarea Im­nului Național al României, slujba religioasă de pomenire, mesajul primarului comunei Baia de Criș și ceremonia depunerii de coroane, cu mențiunea că fiecare coroană va fi însoțită de o delegație formată din ma­ximum 3 persoane”.

Nici o justificare
“Această manifestare sumară este în vădită disonanță cu spiritul care a guver­nat în fiecare an Sărbătorile Naționale de la Țebea.
În ultimii 30 de ani, în a doua duminică a lunii septembrie, românii știau că se organizează această manifestare unică în spațiul nostru și, din toate colțurile țării, veneau pentru a-și arăta recunoștința față de Avram Iancu.
Dincolo de ”întâlnirea” simbolică cu Crăi­șorul, Țebea reprezenta cel mai bun prilej pentru ca românii să fie și să se bucure împreună, într-un spirit de solidaritate și de unitate, care le sunt tot mai des știrbite în ultima perioadă, ade­sea fiind prezenți zeci de mii de oameni la Panteonul Mo­ților, care parcă nu îi putea cuprinde pe toți. Din punctul nostru de vedere nu exis­tă nici un fel de justificare pentru o asemenea restrângere și îngră­dire, nici pandemia și nici alt considerent neputând justifica ”alungarea” românilor din unul din­tre locurile încărcate de sa­cralitate, care ne definește și ne inspiră în fiece clipă. În paralel cu ”însărăcirea” Țebei, pes­te tot au loc diverse eveni­mente publice (concerte, nedei, sărbători câm­penești, evenimente sportive, mar­șuri, parade, zile ale localităților, etc.), la care participă mii sau zeci de mii de oa­meni, fără distanțare, fără măsuri de protecție, fără restricții.
Ne punem fireasca întrebare:cui îi folo­sește Țebea văduvită de simbolismul său, de magnetismul pe care îl transmite celor care îi calcă pragul? Cine are interesul ca eroii acestui neam să fie amintiți în ano­ni­mat, pe ascuns, pe furiș, ca și cum ne-am ru­șina de ei, într-o manieră care ne lasă gus­tul amar că totul este făcut pentru a bifa un eveniment, într-o piesă cu histrio­ni, însă fără spectatori?”, se întreabă cei de la AUR Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura