Categories: Actualitate

Medierea, încă o enigmă pentru mulţi hunedoreni

Cristina Ghenea

Deşi a apărut în urmă cu cinci ani, medierea nu este o procedură folosită des de hunedoreni. Mediatorii din judeţ încă lucrează la promovarea acesteia, pentru a-i convinge pe oameni că este o cale mai rapidă de rezolvare a unui conflict şi de cele mai multe ori, este mult mai ieftină decât procesele ajunse în instanţă.
Comparativ cu alte ţări, medierea a fost reglementată în România abia în 2006, însă legea nu prevede obligaţia de a recurge la o astfel de procedură, ci lasă totul la alegerea părţilor implicate într-un conflict de interese. „Medierea contribuie la înlăturarea orgoliilor, uneori nejustificate, prin intervenţia unei persoane imparţiale, neutre. Este un procedeu care are perspectiva unei păci sociale, dar momentan, oamenii nu au destulă încredere în mediere şi în mediator“, a declarat Eugenia Şortan, preşedintele Asociaţiei Profesionale de Mediere a Conflictelor, din Deva. Deci, mediatorul are rolul de a stimula dialogul civilizat între participanţi, de a identifica momentele tensionate şi de a destinde atmosfera.
Inclusiv în procesele aflate pe rol
La mediere, poate apela oricine este implicat într-o dispută sau se consideră prejudiciat. Chiar dacă procesul este deja pe rolul instanţei, părţile implicate pot cere ajutorul unui mediator, pentru a ajunge la un comun acord. „Mediatorul poate interveni în orice fel de cauză, inclusiv penală, dar asta, doar în măsura în care procesul are la bază o plângere depusă de partea vătămată, şi nu începerea urmăririi penale din oficiu. Judecătorii amână procesul pe o perioadă de maximum trei luni, timp în care părţile participă la mediere. De altfel, procedeul este recomandat în cazul litigiilor de muncă, în cauzele comerciale şi în divorţuri“, a mai precizat Eugenia Şortan.
Mai multe avantaje decât un proces
După părerea mediatorilor, marele atu al acestui procedeu este confidenţialitatea. Astfel, nu mai eşti nevoit să-ţi „speli rufele în public“, în şedinţele din sala de judecată, ci toate informaţiile rămân în siguranţă. Un alt avantaj ar fi acela că medierea reprezintă o cale mai rapidă de rezolvare a unui conflict. Comparativ cu un proces care poate dura şi ani de zile, medierea durează câteva şedinţe de câte două sau trei ore. Cheltuielile sunt şi ele mai mici decât în cazul proceselor, mai ales pentru că în cazul medierii, nota de plată se împarte în mod egal între părţile implicate, fără a fi adăugate şi cheltuieli de judecată sau cheltuieli cu diferiţi experţi, aşa cum se obişnuieşte în instanţă. Mai mult, taxele de timbru sunt restituite dacă un conflict aflat pe rolul instanţei se soluţionează prin mediere. „De asemenea, oamenii mai apelează la acest procedeu şi pentru că le oferă posibilitatea de a decide ce se întâmplă. Într-un proces, judecătorul decide pentru părţile implicate şi la final, unul câştigă, iar celălalt pierde. Prin mediere, pot fi găsite soluţii prin care toată lumea să simtă că a câştigat ceva. Mediatorul ajută părţile să găsească o cale de mijloc“, spune Ion Constantin Fotea, un alt mediator din judeţul nostru.
37 de mediatori autorizaţi, în judeţ
Potrivit Consiliului Naţional de Mediere, în judeţul Hunedoara sunt 37 de mediatori autorizaţi – 20 dintre aceştia sunt în Deva, opt în Hunedoara, şase în Petroşani, doi în Orăştie şi unul în Vulcan. Aceştia fac parte din diferite Asociaţii ale Mediatorilor, şi sunt, în general, avocaţi de profesie. „Nu este obligatoriu să practici avocatura ca să devii mediator. Această meserie poate fi practicată de oricine, după ce sunt urmate nişte cursuri şi după ce este obţinută autorizaţia de practicare“, spune Eugenia Şortan. Aceasta a adăugat că medierea este o procedură de viitor, chiar dacă numărul clienţilor scade. „Anul trecut, am rezolvat peste 25 de medieri, însă anul acesta am avut mai puţini clienţi interesaţi. Asta, şi pentru că în 2010, am oferit mediere în mod gratuit, pentru promovarea procedeului“, precizează mediatoarea. Pe de altă parte, Ion Constantin Fotea spune că, în cazul său, numărul medierilor a mai crescut anul acesta. „Am avut 27 de medieri şi a fost un singur caz în care părţile nu au căzut de comun acord. Anul trecut, am rezolvat cu opt mai puţin, deci observ o creştere a interesului clienţilor faţă de această modalitate de a-şi rezolva problemele“, declară mediatorul devean Fotea.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Victooooorie!

Corvinul aduce Cupa României acasă, la Hunedoara. Gladiatorii lui Florin Maxim au fost fantastici. Peste…

4 ore ago

Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 - 1815), scrisă…

5 ore ago

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

12 ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

12 ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

12 ore ago