ActualitateFlash

Medicii de la Spitalul Judeţean acuză autorităţile de abuz

Sorina Popa

Într-o scrisoare deschisă a Sindicatului Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva, transmisă, ierim ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrului Muncii, Violeta Alexandru, se aduc acuzaţii conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, DSP Hunedoara şi prefectului judeţului. Prezentăm, în continuare, principalele secvenţe din scrisoarea semnată de reprezentanţii sindicali ai medicilor din spitalul devean.

„Prin prezenta Scrisoare Deschisă vă solicităm intervenţia în vederea stopării abuzurilor care se desfăşoară în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva începând cu data de 29.03.2020, până în prezent, dispuse de către conducerea spitalului, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, sub coordonarea prefectului judeţului Hunedoara.
Prin Adresa DSP Hunedoara nr. 4088/29.03.2020, s-a adus la cunoştinţa personalului medical prezent în spital faptul că unitatea sanitară intră în carantină, iar personalului medical i-a fost interzis să părăsească incinta SJU Deva, fiind interzise de asemenea externările şi internările de cazuri noi. Prin aceeaşi adresă, personalului medical i s-a pus în vedere că este obligat ca în toată această perioadă să muncească timp de 14 zile (un total de 336 ore), fără organizarea legală a timpului de muncă şi a celui de odihnă.
Totuşi, începând cu data de 30.03.2020, prin Adresa nr. 4141/30.03.2020, DSP Hunedoara a schimbat regulile instituite anterior şi a dispus ca SJU Deva să interneze cazuri noi – Covid pozitiv, cu nesocotirea vădită a prevederilor OMS nr. 555 /03.04.2020.
În continuare, arătând că măsura carantinei nu respectă niciun criteriu epidemiologic, prin Planul de măsuri al gestionării infecţiei cu Covid-19 al SJU Deva nr. 7767/31.03.2020, conducerea SJU Deva solicită Instituţiei Prefectului ca UPU şi secţia ATI să fie exceptate de la carantinare, pentru a justifica următoarele internări. Atragem atenţia că măsura închiderii a fost luată tocmai ca urmare a efectuării unei anchete epidemiologice în secţia ATI, unde un membru al personalului a fost testat pozitiv Covid-19.
În decursul acestei perioade, personalul medical închis în incinta SJU Deva, precum şi pacienţii internaţi au fost testaţi, fiind făcută astfel delimitarea dintre persoanele Covid pozitive şi cele cu rezultat negativ.
Ulterior testării, prin Nota internă 8046/03.04.2020, sub semnătura noului manager al SJU Deva – Silviu Didilescu şi a directorului medical – Claudiu Antal, au fost din nou schimbate regulile iniţiale, permiţându-se înlocuirea unora dintre angajaţii «aflaţi în stare avansată de epuizare fizică». Subliniem că nu toţi angajaţii cu rezultat negativ al testării închişi în incinta SJU au beneficiat de prezumţia stării de epuizare fizică, deşi la data emiterii notei interne, toţi angajaţii munceau deja de mai bine de 100 de ore. Prin aceeaşi notă internă a fost adus, cu derogare de la DSP (!!), un medic aflat în autoizolare la domiciliu. Criteriile după care se stabilesc aceste derogări de la normele sanitare ale carantinei ne sunt străine.
Apreciem că la acest moment, când delimitarea personalului medical a fost făcută după criteriul rezultatului testelor, s-ar fi putut relua activitatea normală pentru întreg personalul angajat, cu respectarea normării muncii, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea spitalelor din întreaga ţară unde au fost identificate cazuri de Covid-19.
Pe de altă parte, prin Adresa DSP Hunedoara nr. 4506/04.04.2020, în temeiul OMS nr. 533/29.03.2020 (abrogat la data emiterii adresei) şi al OMS nr. 555/03.04.2020, DSP Hunedoara solicită Instituţiei Prefectului Hunedoara să dispună, printre altele, ca Serviciul de Ambulanţă Judeţean Hunedoara să transporte pacienţii pozitivi Covid – 19 la SJU Deva, pentru tratament sau dializă, deşi încă se lucrează la stabilirea circuitelor epidemiologice.
În consecinţă, încă din data de 30.03.2020 s-au efectuat în continuare internări de cazuri noi în cadrul SJU Deva, pacienţi de a căror îngrijire s-a ocupat acelaşi personal medical închis în incinta spitalului, la care s-au adăugat persoane aduse de acasă, care au fost supuse aceloraşi interdicţii. Angajaţilor închişi în spital le este interzis să primească obiecte de uz personal din exteriorul spitalului, inclusiv tratament medical prescris pentru afecţiunile cronice ale unora dintre aceştia, fără a le fi asigurate din alte surse.
Mergând pe modelul descris mai sus, conducerea SJU Deva încearcă prin presiuni şi ameninţări cu deschiderea unor dosare penale, aducerea de personal la muncă din exterior, pentru perioade consecutive obligatorii de câte 14 zile, fără a se consemna acest lucru prin înscrisuri, cu interzicerea neîntemeiată a părăsirii incintei spitalului în acest interval de timp, precum şi fără organizarea legală a timpului de muncă şi de odihnă. Practic, personalul angajat este obligat să muncească până la epuizare, continuu, fiind fără pauză la dispoziţia pacienţilor internaţi şi a celor care se internează în unitatea sanitară în continuare, deşi există personal suficient care aşteaptă să se dispună revenirea la un program legal de muncă.
(…) Faţă de toate aceste aspecte, raportat la refuzul oricărei comunicări manifestat de către conducerea spitalului şi faţă de faptul că semnalarea publică repetată a acestor probleme a rămas fără efect, Sindicatul Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva trage un serios semnal de alarmă şi avertizează că va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiţii impuse abuziv, care încalcă interdicţia muncii forţate şi dreptul angajaţilor la sănătate, prin interzicerea părăsirii incintei unităţii sanitare la finalul programului legal de muncă, fapt nejustificat nici măcar de condiţiile stării de urgenţă“, se precizează în scrisoarea deschisă a Sindicatului medicilor de la SJU Deva.
Dorind să primim lămuriri de la cei acuzaţi în această scrisoare deschisă, am sunat pe directorul SJU Deva, Silviu Didilescu, dar nu ne-a răspuns la telefon, iar prefectul Vasilică Potecă ne-a transmis prin purtătorul de cuvânt că nu doreşte să comenteze situaţia, deoarece nu a primit scrisoarea sindicatului medicilor. Singurul care ne-a dat un răspuns a fost directorul executiv al DSP Hunedoara.
„Ministerul Sănătăţii a decis ca medicii să fie închişi înăuntru, după ce s-au depistat cadre pozitive aici. Ştiu, nu e o situaţie plăcută. Dar au toate condiţiile acolo, în spital. Din câte ştiu eu sunt vreo 109 cadre medicale care nu pot părăsi spitalul timp de 14 zile. A fost o măsură bună, ca să nu se extindă virusul. Îi înţeleg pe medici, dar riscam să se extindă şi atunci era mai grav. În prezent sunt două secţii, cea de Infecţioase şi Internele, care sunt cu pacienţi cu COVID-19. Sunt pavilioane apropiate. După ce va creşte numărul acestor pacienţi, ei vor fi internaţi în clădirea centrală”, a declarat Sebastian Mezei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

3 comentarii la „Medicii de la Spitalul Judeţean acuză autorităţile de abuz

  • lasa bre ca voi ramaneti si cu banii de spital jud si de covid si hunedoara ii trateaza.si acolo la hunedoara e jale…

  • Majoritatea angajaților din sistemul medical au votat cu PNL, așa că nu au de ce să se plângă de măsurile luate de prefectul PNL, managerul PNL și de directorul PNL. Asta ați votat, asta aveți! CJ Hunedoara a dat toți banii necesari.

  • A draku de medici si sindicalisti imbuibati!
    Va vaitati ca trebuie sa stati langa pacienti dupa ce le-ati dat la toti covid pentru ca nu v-ati protejat.
    Faceti scandal da’ niciunul nu spune nimic de pacienti!
    Aveti salarii de sute de mii de lei si vreti toti in autoizolare.
    Sa va fie rusine nesimtitilor!
    Daca v-ar astepta pacientii cu ceva plicuri grase nu v-ati plange!
    Pentru ce ati facut medicina nenorocitilor?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura