Categories: Comunitate

Mariana Pândaru şi vocaţia prozei

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 26 aprilie 2018, la Sala de Lectură, un eveniment cultural de înaltă ţinută prilejuit de lansarea volumului de proză scurtă „Om în intersecţie”, semnat de scriitoarea şi editoarea Mariana Pândaru, personalitate bine cunoscută a vieţii culturale hunedorene.

Numele Marianei Pândaru este foarte familiar iubitorilor de literatură din judeţ, în special iubitorilor de poezie. De aproape patru decenii, de la debutul în revista Tribuna, din 1974, Mariana Pândaru s-a dedicat literaturii şi a oferit cititorilor volume valoroase de poezie (Dincolo de râu, câmpia – 1987, Salt mortal – 1992, Ferigi înzăpezite – 1996, Lacrima de ambră – 1998 etc.), interviuri, note de drum (Parisul din inima mea, 2001), pentru a aminti doar câteva titluri. Mariana Pândaru a fost şi a rămas o prezenţă activă în publicistica hunedoreană de după 1989, numele ei fiind legat de publicaţii precum Călăuza, Constelaţia dragonului, devenită ulterior Ardealul literar şi artistic, acum Ardealul literar. În paginile acestor publicaţii a oferit cu generozitate spaţiu pentru debutul unor tinere talente, dar şi pentru semnături de prestigiu ale vieţii literare româneşti.
Editurile pe care le-a înfiinţat şi acum le conduce – Călăuza v.b. şi DaniMar – au trimis pe piaţa de carte lucrări de valoare din aproape toate domeniile: poezie, proză, memorialistică, eseuri, note de drum etc.
După ce a publicat volume de note de drum, volume de interviuri, de data aceasta, Mariana Pândaru a păşit pe terenul prozei scurte, iar paşii pe care i-a făcut sunt plini de siguranţă, fără ezitări, paşi care duc spre conturarea unei prozatoare de o mare forţă epică. Volumul „Om în intersecţie” cuprinde un număr de 22 de povestiri scrise cu un acut simţ al observaţiei, cu o forţă epică ce pune în lumină calităţi certe de prozatoare. Aşa cum, pe bună dreptate remarcă scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, Mariana Pândaru este o scriitoare „de un profesionalism cert”. Spiritul de observaţie, capacitatea de a crea tipologii, cunoaşterea perfectă a psihologiei umane i-au permis autoarei să scrie scurte povestiri în care personajele sunt bine conturate, cu trăiri pe care prozatoarea le pune parcă sub lupă şi descifrează orice meandră sufletească. Este dovada unui talent literar cu totul special, este dovada incontestabilă că Mariana Pândaru se înscrie pe drept cuvânt în pleiada prozatorilor români de valoare.
De fiecare dată, întâlnirile noastre cu Mariana Pândaru reprezintă nu doar întâlnirea cu un scriitor de mare talent, ci şi întâlnirea cu o bună şi dragă prietenă a bibliotecii care ne este mereu aproape, cu căldura, delicateţea şi prietenia sinceră pe care, la rândul ei, ne-o poartă. Cuvintele sunt insuficiente să-i mulţumim Marianei Pândaru pentru tot ceea ce a făcut pentru cultura hunedoreană, pentru faptul că a fost şi este mereu alături de noi la activităţile culturale pe care le organizăm, pentru că între noi s-a înfiripat o prietenie ce devine pe zi ce trece mai trainică.
Până acum, am spus mereu că Mariana Pândaru are poezia în sânge, că scrie poezie aşa cum respiră. Acum, însă, putem să adăugăm acestor afirmaţii şi constatarea că Mariana Pândaru scrie proză cu aceeaşi uşurinţă cu care izvodeşte imagini poetice.
I-am mulţumit Marianei Pândaru pentru această nouă carte pe care o vom dărui, la rândul nostru, cititorilor bibliotecii noastre, celor care îndrăgesc creaţia distinsei scriitoare şi îi aşteaptă cu nerăbdare noile volume. Cei care iubesc scrisul Marianei Pândaru, cei care îi cunosc activitatea literară, de animator cultural, au avut bucuria să-i fie aproape cu prilejul acestei lansări de carte.
La finalul lansării, autoarea a oferit doritorilor autografe.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago