Comunitate

Marcarea a şapte decenii de la arestarea episcopilor greco-catolici din România

Magdalena Şerban

Sâmbătă, Biserica Immaculata din Deva a găzduit simpozionul „70 de ani de la arestarea episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică“, desfăşurat sub semnul Centenarului şi iniţiat de istoricul Gheorghe Firczak (foto plan apropiat), preşedinte fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R) şi totodată preşedinte al AJRRUEM Hunedoara – Deva. La eveniment, acesta a lansat volumul „Contribuţii ale Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire“.

Ororile comunismului, plătite cu viaţa
În cadrul acţiunii, au prezentat lucrări Preasfinţitul Alexandru Mesian – Episcopul Eparhiei de Lugoj, Monseniorul Angelo Pop – Vicar General al Eparhiei de Lugoj, dr. Liviu Lazăr, dr. Ilie Gherheş, dr. Dorin Petresc şi istoricul prof. Viorica Igelsky. Moderator a fost deputatul Iulius Firczak, preşedintele U.C.R.R. şi preşedinte fondator al Clubului Rotary Deva Castrum.
S-au făcut aprecieri legate de contribuţia pe care Biserica Greco-Catolică a avut-o în vremurile de restrişte şi fără de care statul român, identitatea naţională şi cultura română nu s-ar fi articulat în formele pe care le cunoaştem acum, deoarece fără Unirea de la 1700, nici cea de la 1918 nu ar fi putut exista. A fost adusă în actualitate data de 27 octombrie 1948, atunci când într-o şedinţă de colectiv a Ministerului Afacerilor Interne, condusă de către ministrul Teohari Georgescu, s-a luat decizia arestării tuturor episcopilor greco-catolici şi s-au adoptat măsuri pentru desfiinţarea Bisericii Unite cu Roma. Astfel, Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii prin Decretul 358 de la 2 decembrie 1948. Reintrată în legalitate după 1989, ea pregăteşte astăzi canonizarea sfinţilor martiri care au pierit în închisorile comuniste, apărându-şi credinţa şi demnitatea. Într-o ţară ocupată de Armata Roşie, comuniştii au apelat mai întâi la propagandă şi la răstălmăcirea simbolurilor naţionale, apoi la presiuni şi la intimidare, iar în cele din urmă la arestări şi tortură. Acţionau după o reţetă aplicată deja de Stalin în Ucraina de Vest, unde existau milioane de greco-catolici.

O carte sinteză despre Biserică şi Unire
În contextul tematic al manifestării, dr. Gheorghe Firczak a lansat volumul „Contribuţii ale Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire“. Prezentarea cărţii a fost realizată de prof. Viorica Igelsky.
„Biserica Unită cu Roma Greco-Catolică are o contribuţie foarte importantă şi în renaşterea elitelor şi intelectualităţii rutene. Există foarte multe paralelisme între Biserica Unită cu Roma ruteană şi cea românească. Cele două popoare, românii şi rutenii, în Imperiul Habsburgic au renăscut prin elitele create de această biserică. După părerea mea, Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică este o biserică naţională, alături de Biserica Ortodoxă Română. De-a lungul timpului, Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică a colaborat în momentele importante ale istoriei poporului român cu Biserica Ortodoxă Română, punctul culminant fiind acea îmbrăţişare între Cardinalul Iuliu Hossu şi Episcopul Miron Cristea, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, pe Câmpia de la Alba-Iulia, în faţa mulţimii adunate să aclame proclamarea Marii Uniri. (…) Cartea lansată azi (n.r. sâmbătă) am scris-o gândindu-mă la ascendenţii mei: străbunicul Gheorghe Firczak, bunicul Iuliu Firczak, tatăl Eugen Firczak, cei care mi-au insuflat dragostea pentru credinţa greco-catolică, pentru această confesiune şi în acelaşi timp şi pentru rutenism. Am lucrat în ritm susţinut pentru a scrie această carte pe care o iubesc ca pe mine însumi şi ca pe aproapele meu. Este, cred eu, o realizare. Are un aparat ştiinţific şi este scrisă pe bază documentară. Poate că din punct de vedere al cercetării nu aduce noutăţi, dar sintetizează lucruri care erau cunoscute, însă erau prezentate separat. E o sinteză a rolului pe care Biserica Unită cu Roma Greco-Catolică îl are pentru spiritualitatea poporului român”, a apreciat istoricul Gheorghe Firczak.

2 comentarii la „Marcarea a şapte decenii de la arestarea episcopilor greco-catolici din România

  • Banca Națională a României a pus în circulație, la 2 martie 2015, în atenția numismaților, o monedă de argint, având valoarea nominală de 10 lei, la împlinirea „a 130 de ani de la nașterea lui Iuliu Hossu”.[13] Moneda este rotundă, are diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g, iar cantul este zimțat. Întregul tiraj de 250 de exemplare a fost emis de calitate proof.[13]Titlul aliajului monedei este de 999‰ argint.[13]
    Fiecare exemplar, ambalat în câte o capsulă de metacrilat transparent[13],Simpozionul a avut o a doua Lasare de carte
    „MISIUNEA MILITARA SANITARA FRANCEZA GENERAL BERTHELOT SI CENTENARUL 2018 ‘GLORIE EROILOR SANITARI”VIVRE LA FRACE-VIVRE LA ROUMANIE”
    Autori dr.Gheorghe P.Gheorghe,preot Ioan Sorin Sabo,dr.Leontin Stoica.
    H.M.Berthelot a venit inotit de oformatiuna sanitara formata din 104 medici dincare majoritatea erau chirurgi si o farmatiune aeronautica.In total 430 ofiteri si 1150 soldati.A INZESTRAT ARMATA CU MUNITIE SI ECHIPAMENT MODERN.I S-A ACORDAT DE PARLAMENT TITLUL DE CETATEAN DE ONOARE A ROMANIEI,MEMBRU AL ACADEMIEI.DECORATII SI UN CASTEL SI TEREN SE 50Ha in comuna care ii poarta acum numele din judetul Hunedoara.

  • E prima data cand vad denumirea „BISERICA UNITA CU ROMA GRECO-CATOLICA „.
    Asta inseamna ca Biserica Unita e totuna cu Biserica Greco-Catolica ?
    Ma intereseaza si pe mine cartea despre Gen. BERTHELOT. As vrea sa o pot cumpara de la chioscul de difuzare a presei din Vulcan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura