Categories: ActualitateFlash

Măgăruşii salvamontiştilor valorează cât greutatea lor în aur

Maximilian Gânju

Salvamontiştii din Retezat au cinci măgăruşi pe care-i folosesc la aprovizionarea refugiilor şi punctelor Salvamont cu materiale necesare misiunilor, dar şi cu hrană pentru salvatorii montani, care asigură permanenţa în munte. Animalele de povară sunt preţuite de salvatori şi ele fac de cinci ani echipă bună cu aceştia.
Foarte buni pentru transport în munte
Măgăruşii au fost achiziţionaţi de Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara în anul 2008, pentru că salvatorii montani care lucrează în Munţii Retezat au de străbătut pe potecile de munte zeci de kilometri, până la refugii. Transportul hranei şi materialelor de prim ajutor era un adevărat calvar şi se făcea cu dificultate. Cum doar un elicopter ar fi putut face aprovizionarea cu tot ce este necesar la un refugiu din zonele sălbatice, iar închirierea unui aparat de zbor ieşea din discuţie, soluţia a fost găsită la ciobanii din masiv, care-şi duc de secole toate proviziile cu ajutorul măgăruşilor. Astfel, Iancu Mare, Iancu Mic, Teddy, Gilda, Crina şi Viorica, şase măgăruşi, au ajuns să facă parte din serviciul de salvare montană. Unul dintre ei a murit de bătrâneţe, însă ceilalţi cinci îşi duc misiunile la capăt ca în prima zi. „Avem măgăruşii şi ne ajută foarte mult pe traseul Gura Zlata-Zănoaga. Duc proviziile, materialele de salvare şi tot ce trebuie transportat acolo, pentru că este un traseu de şase ore şi să duci proviziile în spate este destul de greu”, ne-a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara.
Ar putea fi folosiţi şi la salvare
Cei cinci măgăruşi, pe lângă transportul materialelor, ar putea ajuta, în situaţii extreme, şi la misiunile de salvare. „Pot fi folosiţi, însă din păcate, nu este legal să transporţi accidentatul decât cu mijloace autorizate conform noilor reglementări. Acum, dacă are unul o entorsă, ai putea să-l foloseşti, să-l urci pe măgar. Totuşi, conform normelor de acordare a primului ajutor calificat, nu avem voie să folosim decât tărgile speciale din dotare pentru aşa ceva”, mai spune Ovidiu Bodean.
Ajutorul dat de animalele de povară salvamontiştilor nu rămâne nerăsplătit. Salvatorii se îngrijesc de animale încât să nu le lipsească hrana şi adăpostul. Măgăruşii folosiţi de salvatorii montani în Retezat pot transporta, fiecare, circa 100 de kilograme de materiale şi alimente pe potecile înguste ale masivului. Salvamontiştii mai spun că animalele sunt foarte docile, s-au adaptat în munte şi chiar au învăţat traseul de cinci ore pe care îl parcurg, între Cabana Gura Zlata şi Refugiul Zănoaga. Animalele de povară au costat la achiziţie între 200 şi 300 de lei exemplarul, şi deja erau obişnuiţi cu muntele, pentru că au fost luaţi de la ciobanii din zona Retezatului. Salvamontiştii spun, mai în glumă, mai în serios, că pentru ei, fiecare măgăruş valorează greutatea lui în aur.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

4 ore ago