Categories: Editorial

Mă simt tot mai inconfortabil în pielea de român


Acesta este adevărul. De o vreme încoace, mă apasă un sentiment de jenă şi, cei mai grav, de regret că sunt cetăţean român. Am ajuns să-mi pară rău că n-am procedat şi eu ca mulţi alţi compatrioţi, care imediat ce au avut prilejul, au plecat din România cât au văzut cu ochii, luând-o de la capăt în alte ţări, fiecare acolo unde a crezut că se simte bine şi poate să-şi facă un rost.
Să fie clar. Departe de mine gândul să fac acum paradă de patriotism. Nici nu vreau să aduc în discuţie această temă. Ci voi spune că, deşi am avut prilejul – chiar şi în perioada comunistă – să plec din ţară şi să mă stabilesc în oricare din marile state din vestul Europei sau în SUA, nu mi-a trecut niciodată prin cap să fac acest pas. Nu din teama de necunoscut, sau din teama că n-o să am capacitatea de a mă adapta şi descurca în altă ţară. Ci pentru că am privit lucrurile altfel decât cei care şi-au luat lumea în cap. Am crezut că, dacă eu m-am născut în această ţară, sunt român, atunci, aici este locul meu, rostul meu, aici între ai mei trebuie să-mi continui viaţa cât o mai am de trăit, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Nu ştiu dacă asta se poate numi patriotism sau doar o gândire care a pornit mai mult din sufletul meu, decât din minte. Dar, asta este, am decis să rămân acasă şi, până în urmă cu câţiva ani, nu mi-a părut rău. Mai ales că din 1990, am putut să-mi fac meseria de jurnalist fără oprelişti, am putut să umblu prin lume pe unde am vrut şi unde mi-am permis din punct de vedere financiar. Şi credeţi-mă că am umblat, profitând din plin de libertatea de circulaţie şi de alte oportunităţi.
Atunci, cum de am ajuns în situaţia, în care să regret că sunt cetăţean român, să mă simt tot mai inconfortabil în pielea mea de român? Acest disconfort s-a acumulat treptat, în cei 20 de ani trecuţi de la căderea comunismului. S-a acumulat în timpul vacanţelor mele petrecute prin Europa, unde de fiecare dată, unii din compatrioţii întâlniţi pe acolo – rromi şi nu numai – m-au făcut să-mi fie ruşine că sunt român. S-a acumulat în aceşti ani, sub toate guvernările post-decembriste, accentuându-se puternic de când ne-a procopsit Dumnezeu cu un aşa guvern, compus din incompetenţi cu apucături de lăcuste, şi cu aşa un preşedinte. Deci, în ţară, lucrurile merg din rău în mai rău, neavând, cel puţin deocamdată, nici un orizont în care să se întrevadă binele. Iar afară suntem tot mai blamaţi, din cauza hoardelor de ţigani plecaţi la ciordit şi la cerşit, şi a celor câtorva mii de infractori, de astă dată români get-beget, care comit tot felul de fărădelegi, de la tâlhării, spargeri de locuinţe, proxenetism, până la violuri şi crime.
Atunci, cum să nu simt acest disconfort că sunt român, cum să nu încerc acest regret că sunt cetăţean român şi nu german, olandez, italian, francez, suedez sau american?

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Cand vrei sa pleci? Ar fi bine sa-l iei si pe molot cu tine sa fie doua gunoaie mai putin in Romania...Pupincuristule

  • Nea Mircea, in sfarsit mai scrii cate ceva. Io nu citesc cu mare atentie editorialul dar ma distreaza grozav comentariile.

  • Sa fiu al dracu daca domn Mircea asta nu a scris de Molot, da nu la dat cu nume. Pai din cauza unora ca Molot dragu meu Mircea ne simtit tot mai multi inconfortabil in pielea de romani. Drmu de la petrosani la Simeria este drum electoral, Cum vine cate o campanie, pac si Piticu Barba Cot cu solutiile. L-ati asfaltat de 10 ori pana acum si arata ca mama dracului. Domnu Mircea, domnu Mircea da-l domne cu nume pe Molot.

  • @Gore din Chitila:Avand in vedere ca esti din Chitila prostia ta este scuzabila. Pentru corectitudine trebuie precizat ca dl. Molot nu prea are treaba cu drumul electoral Simeria-Petrosani. Drumul se afla in administrarea regionalei de drumuri Timisoara, care la randul ei se afla in subordinea companiei nationale de autostrazi,care se afla in subordinea ministrului transporturilor, care in ultimii 10 ani a fost condus si de dl. Orban (na, ca vea legatura indirecta cu dl. Molot) si de dl. Radu Berceanu in prezent.

  • 1)suntem singura tara din UE care nu are partide politice, doar gasti din ex activisti pcr, ex securisti, un cumul de ex.uri dispuse doar pe capatuiala
    2)suntem singura tara din UE unde institutiile statului, politizate pina la sufocare,sunt in fapt tabere clientelare, scopul lor nu este de salvgardarea democratiei in favoarea poporului ci de a stoarce fondurile statului in scopuri personale sau de partid
    3)intelectualii, care reprezinta in mod normal ideile democratice SI progresiste ale unei natii, modele de ONOARE si DEMNITATE la noi lipsesc, avem o clasa intelectuala codoasa si aservita gastilor
    4)coruptia este atit de difuza si de cronica, fiind din pacate o stare de fapt aproape "NORMALA"
    5)NU AVEM O SOCIETATE CIVILA PROMPTA SA IA ATITUDINE
    ...lista ramine deschisa...doar ca aroganta si jicnirile nu vor schimba prea curind viata tarii, ca in fond despre viata total alterata a poporului ar trebui sa ne preocupe...

  • Ce nenorociti cei de la ziarul Mesagerul Hunedorean. Sterg comentariile antiMolot. RUSINE, BA, RUSINE!!

  • Concret : dle ML nu ai dreptul , moral , sa faci afirmatii de genul celor din editorialul acesta pentru ca de ceva vreme esti unul din profitorii sistemului pe care-l blamezi. Atata vreme cat esti in solda politicienilor de la PNL pentru ca acestia sunt in posesia "painii si cutitului" in CJ Hunedoara , esti penibil facand astfel de "presa" O recomandare : pana cand renunti la solda cu pricina scrie si dta articole mondene , sportive ori publicitare .Ai parea mai serios nu de alta !

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago