Comunitate

Luncoiu de Jos: fără lemne de foc, dar cu proiect pentru gazul metan

Magdalena Şerban

Unele administraţii publice din judeţ au în proprietate foarte puţin fond forestier, aşa că se află în imposibilitatea de a pune la dispoziţia populaţiei lemn de foc pentru iarnă. Luncoiu de Jos se regăseşte într-o astfel de situaţie, iar primarul de aici face eforturi pentru a aduce gazul metan în comună, ca o soluţie alternativă.
„Deţinem doar 300 de hectare, iar din rărituri abia reuşim să asigurăm lemnul de foc pentru instituţiile publice de la noi (sediu primărie, şcoli, cămine culturale etc). Şi nu în fiecare an ne-a ajuns, ci am fost nevoiţi să şi cumpărăm. Trebuie să facem totul în temeiul legal, nu putem tăia de unde ne taie capul, ci potrivit marcajelor. Există un cod silvic de respectat. Oamenii, la rândul lor, cei care nu au fond forestier, achiziţionează lemn la preţul pieţei. Necazul mare e că pădurea noastră nu e con­centrată într-un loc, o bună parte e chiar greu accesibilă şi totul determină chel­tuieli majorate de exploatare şi trans­port, demersuri care oricum trebuie făcute de o societate de profil. La final, metrul cub de lemn ar ieşi foarte scump şi nu se merită. Mai bine îl cumperi de la un ocol silvic, în acest caz ”, a argumentat Călin Dud (foto) primarul din Luncoiu de Jos.
Pe de altă parte, dezideratul său care e cam musai să se pună în practică ţine de introducerea reţelei de gaz. Pentru a avea un proiect eligibil, în baza căruia să se facă investiţia, e necesară o asociere a mai multor comune. ,, Fiecare îşi face studiul de fe­zabilitate, în primă fază. Suntem lideri de proiect şi ce urmează e semnarea parte­ne­riatului între primăriile cu care s-a bătut pal­ma verbal (Baia de Criş, Vălişoara, Ribiţa, Băiţa). Şi-au manifestat intenţia de a ni se alătura şi cei din Vaţa de Jos. Aşa, suntem siguri că vom întruni un punctaj foarte bun, împreună adunând cu mult peste 3.000 de fumuri (cât e condiţia minimă). Vrem să aibă gaz toate localităţile aparţinătoare. În ce îi priveşte pe ceilalţi, fiecare îşi sta­bi­leşte exact numărul de sate pretabile. Termenul iniţial de depunere a docu­men­taţiei era decembrie 2020, dar s-a prelun­git până în martie 2021. Sursa de finanţare este una europeană”, a mai afirmat pri­marul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura