Categories: Comunitate

Locuinţe de necesitate pentru 24 de familii nevoiaşe din Orăştie

Magdalena Şerban

Potrivit unei sentinţe judecătoreşti, locatarii blocului 8, situat pe strada Mureşul din Orăştie, urmau să fie evacuaţi până la finele lunii trecute, din imobilul în care locuiau fără a plăti chirie, de ani buni, însă au fost păsuiţi de către proprietar, cu încă o săptămână. Astfel, ieri, primarul municipiului, Ovidiu Bălan (foto), a reuşit să schimbe soarta a 24 dintre familiile obligate la strămutare, oferindu-le cheia unor noi locuinţe.

În jur de 100 de suflete, salvate
„Proprietarul de drept al blocului în care acestea au locuit doreşte să reabiliteze edificiul, aflat într-o stare avansată de degradare. Înainte, acest bloc aparţinea TCH-ului, a fost apoi vândut şi revândut. Cert este că aveam nevoie de soluţii de urgenţă pentru persoanele evacuate. Am construit, din bugetul local, 48 de locuinţe de necesitate. Primele 24 s-au încredinţat azi (n.r ieri). Ele au fost ridicate pe strada Plantelor şi au asigurate utilităţile necesare, contorizate individual (apă, canalizare, energie electrică). Chiria lunară pe care fiecare familie o va plăti primăriei este de circa 30 de lei. În medie, o familie are cel puţin patru membri, aşa că se poate spune că în jur de 100 de persoane ar fi fost nevoite să rămână sub cerul liber, în urma evacuării. Restul persoanelor, care nu au întrunit condiţiile stabilite în regulamentul adoptat de Consiliul Local, pentru a beneficia de o locuinţă de necesitate, vor fi nevoite să se mute fie la rude sau prieteni, fie în localităţile de reşedinţă”, a spus edilul şef din Orăştie.

Urmează altele
De precizat că există câte un grup sanitar atribuit la câte două familii, iar fiecare locuinţă are o sobă pe lemne. Mai mult, câteva spaţii au fost special amenajate pentru depozitarea lemnelor. Acestea au fost alese în detrimentul încălzirii pe gaz care, cu siguranţă s-ar fi dovedit extrem de costisitoare şi poate chiar imposibil de suportat în astfel de cazuri. „Nu sunt locuinţe sociale, ci pentru situaţii excepţionale. Dacă nu începeam să ne pregătim de acum un an, pentru acest lucru (achiziţionarea terenului, introducerea reţelei electrice etc.), acum nu puteam să ajutăm aceste familii. Programul va continua, anual, urmând să construim locuinţe de necesitate. Mai există încă două locaţii de unde vor fi evacuate alte persoane, din păcate”, a arătat primarul municipiului Orăştie. Edilul a mai subliniat faptul că în cazul familiilor care vor înregistra restanţe la chirie pentru maximum două luni, sau a membrilor care dovedesc un comportament neadecvat, evidenţiindu-se prin scandaluri şi agresivitate, singura soluţie va fi evacuarea imediată. În ce priveşte familiile cu copii care învaţă la şcoala din vechiul cartier, ei pot fi mutaţi la instituţiile de învăţământ din apropiere, urmând să fie ajutaţi şi cu transportul şcolar.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago