FlashPolitica si administratie

Legea Muntelui, dezbătută la Deva

Magdalena Şerban

Ieri, la sediul DSVSA Hunedoara, a avut loc conferinţa Zona montană a României: prezent şi perspective, organizată de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara în parteneriat cu Agenţia Naţională a Zonei Montane şi Prefectura Hunedoara. S-au adus în atenţie noutăţile Legii muntelui, precum şi stadiul actual al programului de investiţii.

Stop depopulării
Printre participanţi s-au numărat primari, reprezentanţi ai instituţiilor statului, membri ai Grupurilor de Acţiune Locală, fermieri, hunedorenilor alăturându-li-se cei din Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi. Au luat cuvântul Călin Marian, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara, prefectul Fabius Kiszely, Dănuţ Gîţan, directorul Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, Iulian Bucătaru, directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 5 Vest Timişoara şi Tiberiu Ştef, consilier personal al Ministrului Agriculturii.
„Este pentru prima dată când zona montană are o agenţie, are o lege specifică şi prima oară în istoria postdecembristă când vor veni bani, şi nu puţini, pentru dezvoltarea arealului. S-a lărgit zona montană din judeţul nostru. Nu mai sunt 45 de comune, ci arealul este pe total judeţ. Cred că Hunedoara este cel mai privilegiat judeţ din ţară, pentru că toate cele 69 de UAT-uri vor beneficia de acest sprijin investiţional oferit de reglementarea legislativă. (…) Este portiţa prin care localnicii vor reuşi să acceseze proiecte de investiţii pentru a dezvolta sectoarele care sunt deficitare. Şi până în prezent au existat posibilităţi de investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin intermediul unor măsuri specifice, dar acum se aduc sume în plus, odată cu noua lege, cea a muntelui”, a precizat Călin Marian, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara.
Prefectul Fabius Kiszely le-a vorbit celor prezenţi despre faptul că zona montană hunedoreană a fost lăsată de izbelişte de prea multă vreme. „Trebuie să readucem oamenii în zona montană. V-aş ruga pe toţi, în primul rând pe reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale, să ne gândim cu mare profunzime la cum putem să facem acest lucru. (…) Povestea aceasta cu zona montană a judeţului am început-o prin 2016, iar în 2017 am avut o primă întâlnire la Ghelari, discutând despre liniile directoare pe care trebuie să le urmăm şi iată că astăzi suntem cu motoarele pornite”, a spus prefectul de Hunedoara.

Centru Regional de Dezvoltare Montană, la Haţeg
„Pe de o parte, astăzi, la Deva, venim să deschidem în mod oficial, primul Centru Regional de Dezvoltare Montană, cel de la Haţeg. Acestuia îi vor fi arondate judeţele învecinate Gorj, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş. Urmează să înfiinţăm oficii de dezvoltare montană. (…) Judeţul Hunedoara va avea unul la Brad, iar celălalt la Petroşani”, a înştiinţat Dănuţ Gîţan, directorul Agenţiei Naţionale a Zonei Montane.
De amintit că prin Legea Muntelui, intrată în vigoare în august 2018, Programului de încurajare a activităţilor din zona montană i s-a alocat un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. La ora actuală, există cinci programe de investiţii prevăzute în proiecte de legi aflate în dezbatere în Parlament, privind înfiinţarea centrelor de colectare lapte în zona montană, a centrelor de sacrificare a animalelor şi prelucrare a cărnii, înfiinţarea stânelor montane, a centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii, înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor şi fructelor de pădure, dar şi a plantelor medicinale. Detalii despre aceste programe de ajutor, subvenţii, despăgubiri pentru fermierii din zona montană, criteriile de eligibilitate şi cuantum, dar şi lunga serie de facilităţi, toate se pot obţine accesând http://azm.gov.ro

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura